Politika

Brnabić: Ne razumem kako Prištini dijalog nije prioritet, lopta je na njihovoj strani

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2021

-

13:00

Brnabić: Ne razumem kako Prištini dijalog nije prioritet, lopta je na njihovoj strani
Brnabić: Ne razumem kako Prištini dijalog nije prioritet, lopta je na njihovoj strani - Copyright TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je u Atini da ne razume kako Prištini dijalog sa Beogradom nije glavni prioritet, jer samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje, bez kojeg nema stabilnosti, investicija, a tako ni budućnosti za mlade.

Brnabić je, na Delfi ekonomskom forumu, u razgovoru sa glavnim i odgovorim urednikom dnevnika "Katimerini" Atanasiosom Elisom, upitana za situaciju u vezi Kosova i Metohije, rekla da, iako su dijalog trebalo da podstaknu Vašingtonski sporazum i imenovanje specijalnog izaslanika EU, nažalost došlo do promena u Prištini.

Podsetila je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da dijalog nije ključni prioritet Prištine.

"To ne razumem, jer smatram da bi dijalog trebalo da bude glavni prioritet. Bez dijaloga nema trajnog rešenja", navela je ona. Kazala je da Beograd čeka na nastavak dijaloga, ali i da je "lopta na strani Prištine“.

"Dijalog je težak, potrebni su mu hrabri lideri"

Na pitanje da li nova američka administracija igra ulogu u potrazi za rešenjem, Brnabić je izrazila uverenje da je inicijativa sada na EU. Podsetila je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj zakazao nastavak dijaloga, ali je on odložen zbog Prištine.

"Nadamo se da ćemo uskoro imati potvrdu za novi datum. Ne vidim da ima načina za rešenje bez dijaloga. Dijalog je veoma težak, u njemu su potrebni hrabri lideri, ali je jedini način za napredak. Što pre nastavimo dijalog, to je bolje po sve u regionu“, istakla je predsednica Vlade Srbije.

Na pitanje kako gleda na Prespanski sporazum, Brnabić je kazala da je zvanični Beograd odmah podržao taj dogovor.

"To je bila dobra vest, koja je omogućila Severnoj Makedoniji da nastavi evropski put. Iako sam premijer Srbije, znam da je nemoguć prosperitet moje zemlje bez prosperiteta celog regiona. Zato je meni kao premijeru Srbije važan napredak svih u regonu, koliko i napredak moje zemlje“, rekla je ona.

Brnabić je istakla da je Prespanski sporazum dokazao i da istorijska teška pitanja mogu da se reše dijalogom, što je važno i za dijalog sa Prištinom.

"Mi se zalažemo za rešavanje problema kroz dijalog, kompromisom. Prespanski sporazum je dobar primer kako se nadamo da će se rešiti stvari sa Prištinom“, kazala je Brnabić, ističući da pokazuje i da, čim se postigne komprimis svi treba da ga prihvate.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija