Politika

Brnabić danas na Ekonomskom forumu Delfi u Atini - sastala se sa predsednicom Grčke

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2021

-

09:56

Brnabić danas na Ekonomskom forumu Delfi u Atini - sastala se sa predsednicom Grčke
Brnabić danas na Ekonomskom forumu Delfi u Atini - sastala se sa predsednicom Grčke - Copyright Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Atinu, gde će učestvovati na Ekonomskom forumu Delfi, a na samom početku sastala se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

 

 


Nakon niza statanaka, premijerka će učestvovati na Ekonomskom forumu.

Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

 

 

Sedam tema na forumu

Šesti ekonomski forum Delfi održava se od 10. do 15. maja, u hibridnoj formi. Pokrovitelj Foruma je predsednica Grčke, a odvija se kroz sedam diskusionih tema, u više od 350 sesija.


Forum se održava u godini u kojoj Grčka obeležava dva značajna jubileja - 200 godina od početka oslobodilačkog rata od Otomanske vlasti (1821-1834) i 40 godina od pridruživanja Evropskoj uniji.

Na marginama skupa, takođe je planiran bilateralni sastanak premijerke Brnabić sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

"Radujem se zajedničkim projektima Srbije i Grčke"

Nakon sastanka sa Micotakisom premijerka Brnabić sastala se i predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropoulou. Ona se grčkoj predsednici zahvalila na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na EU putu, na zagovaranju proširenja i istakla da ta podrška Grčke mnogo znači Srbiji, jer su ervopske integracije važan preduslov dugoročne stabilnosti. Premijerka je predsednici Grčke prenela pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

 

 

Brnabić je predsednici čestitala jubilej Grčke, budući da ta zemlja ove godine obeležava 200 godina od oslobodilačkog rata od Otomanske vlasti 1821. godine, ali i na tome što je Sakelaropoulou prva zemlja predsednica Grčke u istoriji.

"Uvek se radujem kao premijerka Srbije kada ovde imam sastanke, zajedničkim projektima, jer je Grčka jedan od najvećih partnera Srbije, politički i ekonomski, a dva naroda vezuju bratska osećanja", rekla je Brnabić.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

 

Poželevši dobrodošlicu premijerki Srbije, predsednica Grčke joj se zahvalila na učešću u proslavi velikog jubileja, što, kako je istakla, pokazuje izuzetne odnose zemalja i istorijske veze naših naroda.

"Verujem da će posle pandemije odnosi zemalja da ojačaju o razviju se još više", rekla je Sakelaropoulou.

Ona je napomenula da je Grčka zainteresovana za razvoj strateških odnosa sa Srbijom u svim sektorima.

O Kosovu: Samo dijalog i kompromis mogu osigurati napredak

Brnabić je, na Delfi ekonomskom forumu, u razgovoru sa glavnim i odgovorim urednikom dnevnika „Katimerini“ Atanasiosom Elisom, upitana za situaciju u vezi Kosova, rekla da, iako su dijalog trebalo da podstaknu Vašingtonski sporazum i imenovanje specijalnog izaslanika EU, nažalost došlo do promena u Prištini. Podsetila je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da dijalog nije ključni prioritet Prištine.


"To ne razumem, jer smatram da bi dijalog trebalo da bude glavni prioritet. Bez dijaloga nema trajnog rešenja“, podvukla je Brnabić.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

 

Kazala je da Beograd čeka na nastavak dijaloga, ali i da je „lopta na strani Prištine“.

Na pitanje da li nova američka administracija igra ulogu u potrazi za rešenjem, Brnabić je izrazila uverenje da je inicijativa sada na EU. Podsetila je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj zakazao nastavak dijaloga, ali je on odložen zbog Prištine.

„Nadamo se da ćemo uskoro imati potvrdu za novi datum. Ne vidim da ima načina za rešenje bez dijaloga. Dijalog je veoma težak, u njemu su potrebni hrabri lideri, ali je jedini način za napredak. Što pre nastavimo dijalog, to je bolje po sve u regionu“, istakla je predsednica srpske vlade.

Sporazum o romingu, priznanje digitalnih sertifikata već u primeni

Brnabić je navela da su Srbija i Grčka ranije dogovorile bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju serftifikata o vakcinaciji, što će omogućiti građanima da putuju bez administrativnih prepreka.

Drugi važan sporazum je, prema njenim rečima, dokument koji treba iduće nedelje da se potpiše u Atini o ukidanju naplate rominga, što će biti dodatni podstrek građanima Srbije da dođu u Grčku.

„To su stvari koje vlade treba da rade, jer vlade su tu da rade za građane“, rekla je Brnabić.

Kazala je da je priznanje digitalnih sertifikata već u primeni, a sporazum o romingu očekuje da će stupiti na snagu odma po potpisivanju. Podsetila je da postoji Visoki savet za saradnju, koji se sastao poslednji put decembra 2019., kada su dve zemlje potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu.

„Od tada nismo imali sastanke zbog kovid-19. Dogovorili smo se da sledeći, četvrti sastanak, bude u Beogradu, nadamo se u junu ili u julu“, rekla je ona.

Dalji projekat vezan za Grčku je, istakla je, temrinal za gas Aleksandropulos.

„Grčka je uradila svoj deo, a u septembru se mi povezujemo sa Bugarskom. To je bitan prijekat za Srbiju, ali i ceo region zbog diverzifikacije izvora gasa“, zaključila je Brnabić.

"Beograd podržava Prespanski sporazum"

Na pitanje kako gleda na Prespanski sporazum, Brnabić je kazala da je zvanični Beograd odmah podržao taj dogovor.

„To je bila dobra vest, koja je omogućila Severnoj Makedoniji da nastavi evropski put. Iako sam premijer Srbije, znam da je nemoguć prosperitet moje zemlje bez prosperiteta celog regiona. Zato je meni kao premijeru Srbije važan napredak svih u regonu, koliko i napredak moje zemlje“, rekla je ona.

TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

 

Brnabić je istakla da je Prespanski sporazum dokazao i da istorijska teška pitanja mogu da se reše dijalogom, što je važno i za dijalog sa Prištinom.

"Sastanak na marginama sa Krivokapićem"

Brnabić se takođe,na marginama Ekonomskog foruma Delfi, sastala sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Pre zvaničnog susreta sa Krivokapićem, Brnabić je u pauzi Foruma nakratko porazgovarala sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, a pridružio im se i predsednik crnogorske vlade.

 

Komentari (0)

Srbija