Politika

Veber za Euronews Srbija: Šolc iznenadio pozivanjem Vučića i Kurtija, prilika za uvođenje minimalne dinamike u dijalog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/05/2022

-

10:46

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Novi nemački kancelar Olaf Šolc ima nameru da ostvari planove o angažovanju u politici na Zapadnom Balkanu, kao i oživljavanje Berlinskog procesa, smatra Bodo Veber iz Saveta za politiku demokratizacije uoči današnjih sastanaka u Berlinu.

U glavnom gradu Nemačke danas će sa nemačkim kancelarom na odvojenim sastancima razgovarati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, a kasnije će sa njima razgovarati i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Bodo Veber tim povodom navodi da je i dalje fokus na ratu u Ukrajini, te da je zato, sa jedne strane i iznenadila odluka nemačkog kancelara do pozove na razgovor Vučića i Kurtija.

"Nakon posete ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, Šolc je pozvao i Kurtija i Vučiča i sve iznenadio i to očigledno znači da želi da impelemntira tu poruku angažovanja na Zapadnom Balkanu. Hoće da vidi kakva će biti budućnost Berlinskog procesa, ovo što ćemo danas videti je i u tom kontekstu da se vidi šta može da se uradi oko zastoja EU integracija jer i zaglavljen dijalog  sada koči Berlinski proces", kazao je Veber za Euronews Srbija.

Ipak, navodi, još je rano govoriti o "resetovanju" dijaloga, ali napominje da su današnji susreti značajni, naročito mogućnost zajedničkog sastanaka Vučića i Kurtika. Dodaje da će to biti prilika da se reši makar pitanje tablica na Kosovu i da se uvede minilana dinamika u dijalog. 

Sankcije Rusiji jedna od tema

Kada je reč o rat u Ukrajini i sankcijama Rusiji, Veber navodi da će to svakako biti jedna od tema razgovora predsednika Srbije i nemačkog kancelara.

"Nemačka je stanovišta da Srbija deklarativno mora sve da poštuje, da nastavi EU integracije i da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, pa i sankcijama prema Rusiji", rekao je Bodo Veber iz Saveta za politiku demokratizacije.

Dodaje, pak, da bi Nemačka trebalo da ima razumevanja za energetsku zavisnost Srbije od Rusije.

"Što se tiče energetske zavisnosti, na to bi moglo blaže da se gleda i Nemačka ima veliku zavisnost od ruskog gasa. Sigurno će biti tema i kako Srbija može da smanji zavisnost od ruskog gasa", istakao je Veber za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija