Politika

Čestitke povodom Dana pobede: Slavimo pobedu, slobodu i hrabrost, ali u senci događaja u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet, grad Novi Sad

09/05/2022

-

11:53

Čestitke povodom Dana pobede: Slavimo pobedu, slobodu i  hrabrost, ali u senci događaja u Ukrajini
Čestitke povodom Dana pobede: Slavimo pobedu, slobodu i hrabrost, ali u senci događaja u Ukrajini - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas nizom manifestacija biti obeležen Dan pobede u Drugom svetskom ratu i Dan Evrope. Devetog maja 1945. godine, kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede, a slavi se i kao Dan Evrope.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je da Srbija danas obeležava ova dva važna datuma koja simbolizuju njenu slavnu, herojsku istoriju i budućnost koju želi da gradi za njenu decu.

"U svetskoj istoriji ostalo je zabeleženo da je maleni srpski narod rekao odlučno ne Hitleru i njegovim silama zla. Svoj izbor prave strane istorije, za nas jedine prihvatljive, platili smo skupo - životima naših deka, baka, roditelja i drugih bližnjih. U Drugom svetskom ratu bili smo jedan od najstradalnijih naroda na svetu, ali ni na tren nismo ustuknuli u borbi za ljudskost, u borbi za slobodu i mir. Za vrednosti koje prožimaju biće srpskog naroda“, rekao je Stefanović. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, on je istakao da smo dužni da ne zaboravimo žrtvu naših predaka, , da ne dozvolimo da se zaboravi njihova nepokolebljivost u borbi za bolje sutra Srbije, ali i cele Evrope i sveta.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i izaslanica predsednika Republike, Darija Kisić položila venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Ministarka je u spomen knjigu napisala:

"Danas slavimo pobedu, slobodu, hrabrost i junaštvo. Danas se sećamo onih koji su svoje snove i svoju budućnost dali da bismo mi danas bili slobodni i da bismo živeli u miru. Večna slava našim slavnim precima, pobednicima i oslobodiocima! Živela Srbija", napisala je ona.

I ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin položio je danas na Novom groblju u Beogradu vence na spomenike prvim antifašističkim ministrima unutrašnjih poslova Aleksandru Leki Rankoviću i Slobodanu Peneziću Krcunu, saopštio je danas MUP.

"Aleksandar Ranković i Slobodan Penezić su pripadnici one generacije koja nas je stavila na bolju stranu sveta. Svojim životom, svojom žrtvom, pokazali su da su Srbi narod slobodarski, narod koji ne pristaje na ucene velikih, narod koji je spreman da se bezuslovno bori za svoju slobodu. Poručio je i da je ponosan na današnji praznik i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić dosledno pridržava srpske antifašističke tradicije.

Istakao je da nema nikog većeg i moćnijeg od Srba kada se bore za svoju slobodu.

"Bilo je u istoriji srpskog naroda i onih koji su se odricali svojih antifašističkih tradicija, onih koji su se dodvoravali moćnim strancima, onih koji su sklanjali dokaze naših pobeda, da se ne bi videla veličina poraza velikih i moćnih.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević takođe je zajedno sa predstavnicima Vojske Republike Srbije, predstavnicima Gradskog odbora SUBNOR-a i Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, položio vence na Spomen groblju u znak sećanja na pale borce Narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. godine.

Tanjug/Nenad Mihajlović

 

"Svim građanima naše države čestitam 9. maj - Dan pobede nad fašizmom i nacizmom, dan pobede života nad smrti. Želim da, vrlo jasno i nedvosmisleno, naglasim da smo ponosni na to što su naši slavni preci uvek bili na strani pravde, istine i ljubavi. Narod kome pripadamo je uvek birao ispravnu stranu i za to je plaćao veoma skupu cenu. U skladu sa tim, mi smo dužni da razumemo i poštujemo njihovu žrtvu, istovremeno čuvajući našu istoriju i tradiciju, ali i da razumemo okolnosti koje nas okružuju, kako bismo mogli da prepoznamo ono što će se dešavati u budućem vremenu", rekao je Vučević, a prenosi sajt ovog graada Novi Sad.

Ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, koji učestvuje u šetnji "Besmrtnog puka" povodom Dana pobede nad fašizmom poručio je da su Srbija i Rusija uvek bili na pravoj strani istorije. Popović je novinarima rekao da su "naše deke i bake" pobedile u Drugom svetskom ratu sa braćom i sestrama iz Rusije

"Mi imamo obavezu da svim političkim sredstvima branimo dve najveće vrednosti Srbije - slobodu i nezavisnost", naveo je Popović.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić poručio je da danas, 9. maja, slavimo izuzetno značajan datum za Srbiju - slavimo slom fašizma i trijumf slobode, vladavine prava i demokratije.

"Zajedničkom borbom sa saveznicima dobili smo slobodu i mir - vrednosti koje su promenile i Srbiju, Evropu i svet. Mir i sloboda su neprocenjive vrednosti, a srpski narod je uvek bio na strani istine i pravde", rekao je Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

Političke partije povodom Dana pobede: U senci događaja u Ukrajini

Političke partije Srbije oglasile su se povodom današnjeg Dana pobede nad fašizmom, koji se ove godine obeležava u senci događaja u Ukrajini i da je stoga bitnije nego ikad setiti se vrednosti mira.

Pokret slobodnih građana saopštio je da se na današnji dan, Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom, moramo setiti vrednosti mira.

"Danas je bitnije nego ikada da se setimo vrednosti na kojima je svet posle Drugog svetskog rata u Evropi zasnovan, a to su demokratija, vladavina prava, ljudska i manjinska prava i sloboda, iste vrednosti za koje se PSG zalaže od svog osnivanja i nastavlja da to čini", navode iz stranke.

Iz Pokreta slobodnih građana navode i da nas je "agresija Rusije na Ukrajinu" podsetila koliko su sloboda i mir krhki i koliko lako sve ono što čini bezbednu svakodnevicu građana, može preko noći da se pretvori u borbu za život. Ističu da je Evropa pred najvećim izazovom i reakcija na taj izazov bi, kažu, morala da bez kalkulisanja da dovede do mira u jednoj od najvećih država.

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da 77 godina posle pobede nad nacizmom i fašizmom Evropa nema pravo da bude srećna i spokojna. Oni kažu da je sve bleđa nada da su ove zločinačke politike zauvek poražene.

"Desni ekstremizam je veoma živ. Političke opcije koje zagovaraju ideje bliske nacizmu i fašizmu slobodne šire svoje ideje i dobijaju sve veću podršku u izbornim procesima", naveli su iz LSV-a.

Navode i da je tužno što se ove godine Dan pobede dočekuje u, kako kažu, jeku brutalne ruske agresije na Ukrajinu.

"Ljudi ginu u ime novih imperijalnih težnji. Evropski i svetski mir su ponovo ugroženi", navode iz LSV u saopštenju koje je potpisao portparol ove stranke Aleksandar Marton.

Iz Stranke slobode i pravde su povodom Dana pobede nad fašizmom saopštili da ovaj dan i Dan Evrope ove godine obeležavamo sa jednakom zebnjom i opravdanim pitanjem: da li je zločinačka ideologija zaista poražena.

"Jačanje desnice u zemljama Evropske unije, ''Tvrđava Evropa'' i relativizacija istorije doprineli su tome da nekadašnji svetionik slobode počne da baca sasvim drugačije svetlo i šalje dvosmislene signale 'krhkim demokratijama' kakva je, između ostalih, i Srbija", smatraju u ovom pokretu. Srbija je, navode, uvek znala vrednost slobode i zbog toga u prošlosti plaćala punu i strašnu cenu.

I delegacija Socijalističke partije Srbije položila je venac na spomenik narodnim herojima na Kalemegdanu. Kako je saopšteno iz SPS, reč je o jednom od simbola anti-fašističke borbe našeg naroda koji je dao veliki doprinos u slomu najveće pošasti 20. veka i time se stavio na stranu istine i slobode.

"Baštinjenje slobodarskih vrednosti predstavlja aksiom pravdoljubivih evropskih načela kojima Srbija pripada kao pobednica u svim borbama sa nepravdom, fašizmom i dekadencijom", navode iz SPS.

 

Komentari (0)

Srbija