Evropa

Putin čestitao Dan pobede liderima Zajednice nezavisnih država, DNR, LNR i Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

13:08

Putin čestitao Dan pobede liderima Zajednice nezavisnih država, DNR, LNR i Ukrajini
Vladimir Putin - Copyright Tanuug AP/Sergei Gubeyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je 77. godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu liderima i građanima samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR/LNR), kao i narodima Ukrajine i Gruzije.

Čestitku je uputio i liderima i građanima Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije i istakao da se na Dan pobede odaje počast vojnicima i snagma u pozadini koji su slomili nacizam, piše Izvestija.

Predsednik Rrusije je pozvao na sprečavanje oživljavanja nacizma i očuvanje istine o ratu.

"Danas je zajednička dužnost da sprečimo oživljavanje nacizma, koji je doneo toliko patnje ljudima iz različitih zemalja. Neophodno je sačuvati i preneti potomstvu istinu o događajima iz ratnih godina, zajedničkim duhovnim vrednostima i tradiciji bratskog prijateljstva", istakao je Putin.

U čestitki predsednicima samoproglašenih LNR i DNR, Putin je istakao da se vojnici koji učestvuju u, kako je naveo "specijalnoj operaciji bore da oslobode svoju rodnu zemlju od nacističke prljavštine, baš kao i njihovi preci". Izrazio je uverenje da će, kako je istakao, "kao i 1945. godine, pobeda biti njihova".

U poruci upućenoj veteranima Velikog otadžbinskog rata i građanima Ukrajine, predsednik Rusije je istakao neprihvatljivost osvete ideoloških naslednika onih koji su poraženi u Velikom otadžbinskom ratu.

Komentari (0)

Evropa