Politika

U petak se nastavljaju razgovori Beograda i Prištine o registarskim tablicama, energetici i nestalima

Komentari

Autor: Tanjug

11/05/2022

-

14:09

U petak se nastavljaju razgovori Beograda i Prištine o registarskim tablicama, energetici i nestalima
U petak se nastavljaju razgovori Beograda i Prištine o registarskim tablicama, energetici i nestalima - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, mf.rks-gov.net

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano rekao je Tanjugu da će glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, u petak u Briselu nastaviti razgovor o registarskim tablicama, energetici i nestalima.

U Briselu dodaju da od uspešnosti razgovora glavnih pregovarača zavisi i priprema dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou kao i da se nadaju da bi do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija moglo da dođe tokom maja.

"Dijalog uz podršku EU biće nastavljen u petak 13. maja sastankom na nivou glavnih pregovarača u Briselu. Cilj je da se nastave diskusije o pronalaženju puta napred po brojnim pitanjima i pripremi naredni sastanak dijaloga na visokom nivou", navodi Stano u odgovoru Tanjugu.

Na prethodnom sastanku, održanom krajem aprila, glavni pregovarači Beograda i Prištine nisu uspeli da postignu sporazum po pitanju trajnog rešenja za registarske tablice za vozila koja prelaze administrativnu liniju između KiM i Centralne Srbije.

EU, kao glavni posrednik u dijalogu, tada je ocenila da se od glavnih pregovarača "očekuje" da o ovom pitanju postignu dogovor na "narednom sastanku", i pozvala obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija na terenu.

Kada je reč o energetici, iz EU navode da se radi na dva energetska sporazuma, a da je usaglašavanje zajedničkog teksta sporazuma "vrlo blizu".

Dodaje se da se stiglo "blizu" i dogovoru o "političkoj deklaraciji o nestalima".

Po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština iz EU ponavljaju da se sve što je ranije dogovoreno mora primeniti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija