Politika

Veber o sastanku Vučića i Kurtija: Trebalo bi relizovati pregovore 13. maja

Komentari

Autor: Tanjug

08/05/2022

-

16:39

Veber o sastanku Vučića i Kurtija: Trebalo bi relizovati pregovore 13. maja
Bodo Veber - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nemački analitičar i član Saveta za politiku demokratizacije Bodo Veber ocenio je da to što nije bilo zajedničkog saopštenja nakon nedavnog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Berlinu, pokazuje da je sastanak prošao bez rezultata.

Veber smatra da bi pregovori 13. maja trebalo konačno da se realizuju kako bi se videlo da li su razgovori u Berlinu doneli bilo kakav napredak, ma koliko mali, koji bi pomogao u deblokadi dijaloga, prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Gazetu ekspres.

Prema mišljenju Vebera, poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca na sastanak u Berlinu i višednevna turneja šefice nemačke diplomatije Analene Berbok po Zapadnom Balkanu pokazuju obnovljeno interesovanje za oživljavanje politike proširenja prema regionu.

On dodaje da bez ozbiljnog uključivanja Nemačke u pregovarački proces stvarnog napretka u pregovorima neće biti, a da bi se to dogodilo, prema njegovim rečima, moraju da budu ispunjeni određeni preduslovi - deblokada politike proširenja od strane Francuske i ozbiljna politika prema Srbiji.

Veber ocenjuje da je odluka o imenovanju Miroslava Lajčaka posrednika pokazala neozbiljnost EU i dela zapada, ali dodaje da ni njegova smena ne bi dovela do konkretnog rezultata. Dodaje da bi Berlin i Vašington trebalo da se uključe u proces na najvišem nivou. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija