Politika

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana za sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2022

-

10:25

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana za sutra
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana za sutra - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost održaće se sutra u 11 časova, saznaje Euronews Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć iz Brisela najavio da će uskoro biti zakazana sednica zbog odluke Prištine da preda zahtev za prijem u Savet Evrope.

"Mi se nalazimo u nelakoj poziciji zbog drugačijih okolnosti, situaciji koja nije jednaka za sve. Za nas je situacija veoma kompleksna, sutra će biti još teža. Gospođa (Donika) Gervala, (ministarka u kosovskoj vladi) je potvrdila da će, kako kažu, Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Ja sam naravno rekao da je to kršenje međunarodnog javnog poretka. Oni neće odustati od toga, kažu da su nezavisna država i da će nastaviti sa tim inicijativama", naveo je Vučić.

On je dodao da predstoji težak period po tim pitanjima. "Optužuju Srbiju da je produžena ruka Rusije, misle da to mogu da iskoriste protiv Srbije i dobiju više nego što su mogli ranije", rekao je.

On je najavio političku borbu i dodao da "ako neko misli da će da lomi Srbiju - neće ići tako lako". 

Predsednik je rekao da sledi dalja borba na međunarodnoj sceni za povlačenje priznanja.

"Mi smo pre 72 dana postavili zaključke Saveta za nacionalnu bezbednost i mi smo jedina zemlja koja se tog postavljenog drži. Ako pogledate druge zemlje, postoji samo jedan princip, a to je da nema principa. Besmisleno je da govorimo o principima, mi u Srbiji moramo da se držimo morala u našim odlukama i moramo da se držimo međunarodnog javnog prava, ali ako mislimo da ćemo imati koristi od toga, pokazalo se da kršenje principa neretko imaju prednost", naveo je predsednik Srbije.

Pitanje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope došlo je nakon što je kosovski premijr Aljbin Kurti posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom najavio da će zahtev toj organizaciji uskoro biti poslat. Nakon toga su se čuli i pozitivni tonovi iz Nemačke o tome. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija