Politika

Kosovska vlada odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2022

-

10:56

Kosovska vlada odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope
Vlada Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska vlada održala je elektronsku sednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u međunarodnoj organizaciji Savet Evrope, objavljeno je na sajtu kosovske vlade.

"Danas usvojenom odlukom obavezuje se Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva", piše u saopštenju.

Pitanje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope došlo je u fokus nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom najavio da će zahtev toj organizaciji uskoro biti poslat. Nakon toga su se čuli i pozitivni tonovi iz Nemačke o tome.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sinoć iz Brisela najavio da predstoji težak period pred Srbijom, a za sutra u 11 časova je zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Vučić je danas obraćajući se novinarima u beogradu rekao: "Želim da vas obavestim da je pre pet minuta Donika Gervala predala zahtev za ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope i time je Priština pokazala da je srušila još jedan sporazum, Vašingtonski. Brutalno su ga pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle desetogodišnjeg gaženja Briselskog, sada su pokazali Vašingtonski sporazum - rezoluciju 1244 ni oni, ni njihovi mentori nikada nisu poštovali.

"Na nama je da ne uđemo u mržnju i psihozu sukoba, ali da na racionalan i odgovaran način pružimo odgovor. U skladu sa tim zakazao sam za sutra u 11h Sednicu saveta za nacionalnu bezbednost. U narednim nedeljama daćemo sve od sebe da pokažemo da možemo da se borimo, čuvamo svoju zemlju", dodao je predsednik Srbije. 

Kako je dodao, "jasno je da ključne zapadne zemlje vode ovu igru".

"Mi smo mala, slobodarska zemlja koja se trudi da čuva svoj suverenitet i pravo na samostalno odlučivanje. Pokušaćemo na miran i diplomatski način da im se suprotstavimo. Naše su moći ograničene, život je borba i borićemo se, nema povlačenja i predaje, i nema sklanjanja pred ucenama i ultimatumima. A da ja sad obećam da će sutra u Beloj kući da kažu da ne podržavaju takve poteze, nije realno. Oni su ih napravili, oni ih čuvaju, oni će sve da urade da mi priznamo nezavisnost Kosova, a naše je da čuvamo svoju zemlju", rekao je Aleksandar Vučić. 

Komentari (0)

Srbija