Politika

Selaković: Četiri države povukle priznanje Kosova, nastavićemo žestoko da se borimo za dalja povlačenja priznanja

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2022

-

13:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavi je danas da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova.

"Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč", rekao je Selaković nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Ovim gestom, kako je naveo Selaković, Srbija želi da da šansu državama članica Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

"Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno", rekao je Selaković.

Takođe, Selaković je preneo da su obaveštajne službe Srbije došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prišttini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavaljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se žestoko bori i radi na povlačenju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"I u toj borbi bićemo rukovođeni našim državnim i nacionalnim ciljevima i interesima. Pred nama su burni i važni dani. Sledećen nedelje predsednik očekuje posetu predsednika Evropskog saveta Šarla MIšela. Najavljeno nam je održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu čiji će domaćin biti Emanuel Makron, 23. juna. Znate da nam slede i veoma važni pregovori koji se tiču cene gasa, koji će se voditi sa Ruskom Federacijom, a uz sve to i naša diplomatska borba za zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa", naveo je on.

 

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je zakazana neposredno nakon zvanične predaje aplikacije Prištine Savetu Evrope.

"Srbija u veoma teškoj situaciji"

Selaković je rekao i da se Srbija nalazi u veoma teškoj istuaciji.

"Naša država i najviše državno rukovodstvo izloženi su strahovito velikim pritiscima - pritiscima da prihavtimo dobrovoljno narušavanje teritorijalnog integriteta naše države, pritiscima da prihvatimo dobrovoljno rušenje međunarodnog javnog prava, međunarodnog javog pravnog poretka, i to na svoju štetu", rekao je on.

Po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, on je ukazao da je vlada SAD kroz saopštenje Stejt departmenta koje je izdato povodom prve godišnjice postizanja Vašintgonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju Vašingtonski sporazum i dalje važećim, i da su tom prilikom, kroz to saopštenje, pozvali i Beograd i Prištinu da sam sporazum poštuju.

"Predajom fomralnog zahteva za prijem takozvanog Kosova u članstvo u Savteu Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje postignuti sporazum, da ne poštuje datu reč kao ni ovakav stav države koja je bila i domaćin samog sporazuma i učestvovala u njemu. Na takav način, Priština je jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazim putem dijaloga između Beograda i Prištine, već se, po ko zna koji put, odlučila na unilateralni pristup", rekao je Selaković.

 

Komentari (2)

Dzo

13.05.2022 14:00

Sta je tu tesko ? Ako si covek onda kazes sta ces i teras dalje. Ne kukas.

Vera

13.05.2022 15:18

Apsolutno se slažem! Bravo na brzoj i odlučnoj akciji! Živela Srbija!

Srbija