Politika

Vučić primio akreditive novog ambasadora Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

09:45

Vučić primio akreditive novog ambasadora Ukrajine
Aleksandar Vučić i Volodimir Tolkač - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Ukrajine Volodimira Tolkača.

Ceremonija predaje akreditiva obavljena je u Palati "Srbija" a Vučić je fotografije objavio na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

 

 

Predsednik Srbije izrazio je iskreno žaljenje zbog situacije u Ukrajini i upoznao ambasadora Tolkača sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Naglasio je da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da u tom smislu uvažava teritorijalni integritet Ukrajine.

On je naveo i da je Srbija izložena neprincipijelnom stavu jednog dela sveta kada je u pitanju jednostrano proglašena nezavisnost takozvanog Kosova i zahvalio Ukrajini na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija civilima, izbeglim iz Ukrajine, obezbedila najbolje moguće uslove, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja Evropske unije, čak i na višem nivou.

Takođe, Vučić je najavio da će uskoro, sa ambasadorom Tolkačom, posetiti ukrajinske izbeglice u našoj zemlji.

Ambasador Tolkač je zahvalio na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na finansijskoj pomoći.

Vučić je najavio da će Srbija učestvovati u obnovi gradova u Ukrajini.

Naglasio je da Srbija i Ukrajina imaju mogućnosti da razvijaju saradnju u različitim sferama od obostranog interesa i naglasio potrebu da se nastavi rad na jačanju ekonomskih odnosa, čim to situacija bude dozvolila.

Uz to, Vučić je ponovio da se Srbija, u skladu sa sopstvenom doslednom politikom, zalaže za mirno rešavanje sporova, te da u tom smislu podržava sve napore koji su usmereni na pregovore.

Komentari (0)

Srbija