Politika

Vesić za Euronews Srbija: Beograd spreman za Fajnl-for, strancima prodato 18.000 karata, nivo bezbednosti na maksimumu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2022

-

13:09

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dojave o bombama neće uticati na organizaciju Fajnal for-a koji danas počinje u Beogradu, rekao je u intervjuu za Euronews Srbija zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kako je naveo sve mere opreza su već na snazi neko vreme, posebno zbog aktuelne situacije o anonmnim i lažnim dojavama o bombama širom Beograda i Srbije.

"Mislim da ćemo to na efiaksan način da rešimo. Možete da primetite da u Arenu ne možete da uđete bez KD pregleda koji upravo postoji zbog takvih stvari služi. Mi smo nekoliko dana ranije već potuno zatvorili Arenu i sprovode se najstrožije bezbedonosne mere i u tom smilsu će Fajnal for, kao i sve drugo, biti bezbedno", rekao je Vesić.

Na pitanje šta se dešava i ukoliko bi u toku utakmice neko dojavio da postoji mogućnost da se u hali nalazi bomba, Vesić kaže da i za to postoji određena zakonska procedura.

"Policija procenjuje da li je ta dojava ozbiljna ili ne i to pre svega gledajući ko to šalje. Na osnovu toga ona odlučuje kako će dalje postupati i koje će korake konkretno da preduzme. Ja ne mogu i ne smem da iznosim više detalja o tome", rekao je Vesić.

Kako kaže, policija uvek mora da postupa u skladu sa procedurama i da ukoliko se proceni, izađe na teren. On je inače dosadašnje anonimne dojave koje su se pokazale kao lažne okarakterisao kao određenu vrstu "psihološkog rata".

"Za dojave nikada ne možete da budete spremni, one uvek mogu da se dogode pogotovo ako to neko organizovano radi. I pored toga što je nama jasno da su sve one lažne, postoji zakonska procedura koja mora da se ispoštuje. To znači da policija mora da izađe i u skladu sa zakonom proveri sve oko tih dojava. Ovo je zapravo i cilj onih daju dojave, jer suštiniski oni žele da poremete život. Kada imate dojavu da se odjednom najavu o bombama u preko 100 škola, ili na svim mostovima u Beogradu, Beogradskom vodovodu ili svim proizvodnim pognima, onda vam je jasno da je to neka vrsta psihološkog, specijalnog, rata. Jasno je da se nalazimo pod takvom vrstom pritiska. Živimo sa tim već nek vreme", rekao je Vesić.

On je podsetio da su one najpre počele sa avionima koji su leteli na relaciji Beograda i Moskve, pa je kasnije došlo do ekslacije da se u jednom danu dojavi da su navodno postaljene bombe u stotinak beogradskih škola.

Euronews/Printscreen

 

Na pitanje koliko smo bezbedni i da li ove dojave stvaraju veću preopterećenost za bezbdenosne strukture, Vesić kaže da u gradu koji je veliki kao Beogard takve stvari mogu da budu očekivane, ali da su protekli dani bili poprilično zahtevni i opterećujući.

"Bezbedni jesmo, ali znate i sami da kada živite u gradu u kojem ima skoro dva milona stanovnika, izvesno je da nešto može da se desi. Nadam se da ćemo dodatno da poboljšamo situaciju, pre svega povećanjem broja komunalnih miliconera i da na taj način malo rasteretimo policiju od nekih stvari koje oni rade a ne moraju. Njihov osnovni posao su bezbednost građana i održavanje reda i mira", kaže Vesić.

On je dalje u razgovoru za Euronews Srbija rekao da veruje da su sve dosadašnje anonimne dojave o bomama stigle iz inostranstva.

"Dojave dolaze iz inostranstva, videlo se da su dojave bile motivisane sa tim što Srbija ima liniju prema Moskvi. Očigledno je da pokušavaju da nas uvuku u rat koji nije naš. Ako vi pravite takve dojave, one moraju da imaju motiv. Ne vidim da su oni unutrašnji", smatra Vesić.

"Fajnal for - veliki dobitak za Beograd"

Vesić kaže da je održavanje ove sportske manifestacije od velikog zančaja za Beograd, kao i da je do sada evidentirano da je strancima prodato 18.000 karata.

"Vi nemate ni jedan slobodan krevet u Beogradu, nezavisno da li je u pitanju hotel ili privatni smeštaj. Prema mojim informacijama, već se popunajvaju hoteli i u Novom Sadu, verujem da je tako i sa mestima između. To znači da i drugi gradovi imaju korist od Fajnal for-a. Stvar je vrlo jednostavana, 18.000 karata je prodato strancima. Toliko će ih biti tokom četiri dana, koliko ovo traje. Prema dosadašnjim podacima, turista troši oko 300 evra dnevno i to zajedno sa hotelimom. Mada, čini mi se da ovi troše i više jer dolaze sa namerom koja je vezana za jedan skuplji događaj. Naša procena je da ćemo mi između 25 i 30 milona evra da zaradimo kao grad i tu ne mislim samo na gradsku kasu, već i na ugostitelje, one koji prodaju suvenire, tržen centre i slično. Zato su ovakvi događaji važni", rekao je Vesić navodeći da je grad, za licencu koja omogućava da se održi ova sportka manifescija, platio dva milona evra.

"Takođe, direktan prenos će biti u preko 70 zemalja sveta, a pored toga će više desetina zemalja prenositi odloženo ove utakmice. Na početku svakog prenosa ide kratak spot o Beogradu i budite svesni koliko bi nas zapravo koštalo kada bi morali da zakupimo termine na svim tim televizijama kako bi emitovali ovaj spot. Kada se sve to sagleda, onda vam je jasno kakvu korist imamo kao grad", kaže Vesić.

Inače, Beograd je od Berlina preuzeo ovo takimičenje koji je od njega odustao zbog situacije sa koronavirusom. Vesić za Euronews Srbija kaže su nakon konsultacija sa Vladom Srbije i analize stanja, po pitanju korone, procenili da je Beograd spreman da organizuje ovakvu manifestaciju, i navodi da je to i bio glavni razlog zbog čega se Evroliga odlučila za srpsku prestonicu.

Euronews/Printscreen

 

"Mere su ukinute. Mi smo u trenutku kada je Beograd dobio Fajnl for, Berlin nije mogao da garantuje da će tamo moći da bude održano takmičenje sa publikom. Beograd je dobio od Vlade Srbije garanciju da će moći da se sve organizuje i da na utakmicama  budu oni koji su vakcinisani, odnosno oni koji imaju propusnice. To je bio osnovni razlog zbog čega je Evroliga donela odluku da prebaci manifestaciju iz Berlina u Beogard. Mi smo iskoristli tu šansu i dobili takmičenje, jer su kod nas mere blaže", rekao je Vesić.

"Još nismo počeli pregovore sa SPS-om, opozicija treba da razmisli o beogradskim izborima"

Zamenik gradonačelnika Beograda oceno je da bi konstitutivna sednica novog saziva gradskog parlamenta trebalo da se održi uskoro, ali da on nema infomaciju kada bi to moglo da bude.

"To ne mogu da potvrdim jer to treba da objavi predsednik Skupštine. On ima deset dana da to učini, što znači da je u pitanju 22. ili 23. maj jer je to rok u kojem on mora i da je zakaže. Verovatno  će to da odluči nakon što napravi konsultacije sa strankama", rekao je Vesić.

Kaže da SNS po ovom pitanju još uvek nije razgovarao sa dosadašnjim koalicionim partnerom SPS-om sa kojim bi, ukoliko se dogovore, mogli da formiraju većinu u beogradskoj Skupštini.
"Mi kao stranka nismo počeli pregovore ni sa SPS-om. Nas tek sve to očekuje i da vidimo da li na taj način možemo da formiramo većinu u Beogardu, jer mi sa SPS-om zajdno imamo 56 odbornika. To nam je dovoljno za vlast. Kada se pregovori završe, onda ćemo znati šta će biti. Sa druge strane, čuli ste i izjavu predednika naše stranke koji je razgovarao sa Draganom Đilasom i rkeao da je speman da se održe ponovo beogradski izbori ako na tome opozicja bude institirala. Verujem da ukoliko predsednik predloži našem odboru da se održe izbori, da će on to podržati ali to je sve neizvesno", rekao je Vesić rekaši da sada ne može tačno da predvidi šta će se desiti.

Kaže da opozicija treba dobro da razmisli šta želi i šta očekuje i da nakon toga istupi sa tim.

"Ja bih na mestu opozicije dobro razmislio ali na njima je odluče da li žele ponavljanje izbora. Ukoliko ih budu želeli SNS će im to omogućiti", rekao je Vesić.

 

Komentari (0)

Srbija