Politika

Vulin: Locirali smo 19 adresa sa kojih stižu dojave o bombama, to je specijalni rat protiv Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

09:46

Vulin: Locirali smo 19 adresa sa kojih stižu dojave o bombama, to je specijalni rat protiv Srbije
Aleksandar Vulin - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Dojave o bombama kojih poslednjih dana stiže na stotine su, prema oceni ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, vid "specijalnog rata protiv Srbije", a napadi su organizovani i ne rade se samo iz jednog centra.

"Mi smo locirali oko 19 adresa sa kojih su te pretnje i dojave stizale i o tome smo obavestili i naše partnere u međunarodnoj zajednici i one zemlje iz kojih su napadi dolazili", rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

Naveo je da se svi napadi ne mogu otkriti i da se sve ovo radi preko više stotina hiljada raznih servera.

Najteže je naći one počinioce koji odmah po napadu unište opremu i tada se dođe do zida, odnosno dođe se do adrese ali ne može da se dođe do računara sa koga je poruka poslata i sprave koja je to uradila koja bi eventualno mogla da se poveže sa nekim čovekom.

Prema njegovim rečima kontradiverzione ekipe stižu svuda, gde budu pozvane, a ova oblast je regulisana tako da rukovodilac bezbednosti u objektu kaže da li je potrebno ili nije uraditi pregled.

"Mi u sve veće i važne objekte svakog jutra pošaljemo ekipu koja za svaki slučaj pregleda ima li tamo nešto sumnjivo. Tako radimo sa mostovima, najvećim tržnim centrima, ustanovama i kada dođe pretnje mi već sa velikom sigurnošću znamo da je u pitanju lažna dojava", objasnio je Vulin.

"Dojave usmerene i da zemlju ekonomski oštete"

Istakao je da su pretnje i dojave usmerene i da zemlju ekonomski oštete, jer, kao je rekao, kada je dojava u školi, roditelji napuste posao dođu po dete, a njihov posao trpi. Kada se pak evakuiše tržni centar u njega mušterije više ne ulaze, a plate radnika i kirije moraju da se plate.

"Suštinski cilj svih ovih pretnji jeste da Srbija ne odlučuje samostalno i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu. Svaki napad počinje sa rečenicom ''zato što niste uveli sankcije Rusiji'', mi ćemo uraditi ovo ili ono", rekao je Vulin i dodao da je ovo jasna poruka šta se očekuje od nas.

Ocenio je da su ovakve pojave "bolest savremenog sveta sa kojom moramo da se nosimo" i da je, kada je o Srbiji reč, napad organizovan i pokrenut sa jasnim ciljem, a tolika eskalacija napada nije zabeleležena nigde u svetu.

"Na njega se zalepe i razne psihopate, pa i maloletnici. Uhapsili smo i šest naših maloletnika koji su dojavljivali o podmetnutim bombama, a kada smo ih pitali zašto su to uradili, rekli su da ne znaju", naveo je ministar Vulin.

Dodao je da niko sa sigurnošću ne može da kaže da su ove dojave bezopasne i zato se one proverevaju, a od građana se očekuje strpljenje.

Vulin je istakao da je hiljade policijaca uključeno kako bi se postigla maksimalna bezbednost na Fajnal foru Evrolige i da se na hiljade gostiju iz Grčke, Turske, Španije, koji povodom ovog velikog sportskog događaja borave u srpskoj prestonici, osećaju sigurno.

Podsetimo, nizu škola u Srbiji noćas su stigle dojave o postavljenim bombama. Dojave o eksplozivnim napravama stigle su na adrese osnovnih škola na teritoriji Školske uprave Novi Sad, kao i u nekim školama u Pirotu, Nišu, Babušnici, Vlasotincu, Lebanu i Kuršumliji, saopštilo je Ministarstvo prosvete. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija