Politika

Letnje temperature tokom vikenda: Danas i do 33 stepena, poslepodne stiže naoblačenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2022

-

08:00

Letnje temperature tokom vikenda: Danas i do 33 stepena, poslepodne stiže naoblačenje
Letnje temperature tokom vikenda: Danas i do 33 stepena, poslepodne stiže naoblačenje - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Vikend koji je pred nama donosi nam letnje temperature, ali i prolaznu nestabilnost.

Prvi dan vikenda biće najtopliji dan ove nedelje. Temperatura je pred zoru bila malo iznad 10 stepeni, a već oko 8 ujutru u većem delu zemlje prelazila je 20. podeljak.

Što se maksimalne temperature tiče, u Timočkoj krajini na kratko će prelaziti 33 stepena, ipak u većini mesta ostaje oko 32. Vedro i sunčano vreme zadržava se sve do ranih poslepodnevnih sati, kada nam sa severa stiže naoblačenje, a vetar počinje da duva iz severnog i severozapadnog pravca.

Prolazak hladnog fronta praćen je destabilizacijom vremena, što znači da će u Vojvodini i zapadnoj Srbiji tokom poslepodneva biti uslova za lokalne grmljavinske nepogode. 

Premeštanje hladnog fronta ka jugu Srbije premestiće i liniju nestabilnosti, što će tokom noći i centralnoj Srbiji doneti pljuskove i grmljavinu. U nedelju će uslova za padavine biti još u brdsko - planinskim predelima i to samo u prvoj polovini dana. Poslepodne dolazi do potpunog razvedravanja, ali se pojačan severni i severozapadni vetar zadržava sve do utorka. 

Drugi dan vikenda biće za oko 5 stepeni svežiji, dakle maksimalna temperatura kretaće se oko 28 stepeni, a severni vetar donosiće nam i dodatni efekat hlađenja.

Narednu nedelju obeležiće malo nestabilnije vreme. Iznad severozapadne Evrope često će biti prodora ciklona sa Atlantika. On sa svojim hladnim frontom donosi zapadnoj Evropi zahlađenje i kišu, a do naše zemlje stiže samo nešto vlažnija vazdušna masa koja će ponegde uzrokovati nestabilnost. U prvoj polovini nedelje lokalni pljuskovi se očekuju u planinskim predelima, a krajem nedelje kiša će padati i na severu Srbije. 

Maksimalna dnevna će još u ponedeljak biti oko 27 stepeni, svežije, ali i dalje iznad proseka. Od utorka počinja da duva južni vetar, što nam donosi novo otopljenje. Sredinom nedelje živa u termometru će se kretati oko 30. podeljka, a krajem sedmice, sa kišom stiže i blaži pad temperature.

Do početka leta ostalo je još mesec dana, a vremenske prilike uveliko podsećaju na sredinu juna. Globalni prognostički modeli najavljuju veoma toplo i sunčano leto. Iako ćemo povremeno imati prodore hladnije vazdušne mase, zahlađenje i padavine koje nam ona donosi neće biti dovoljne da nas osveže i nadoknade deficit vlage u tlu. Dakle, pred nama je još jedno suvo leto.

Komentari (0)

Srbija