Politika

Joksimović: Srbija posvećena bliskoj saradnji sa dijasporom

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2021

-

12:04

Joksimović: Srbija posvećena bliskoj saradnji sa dijasporom
Joksimović: Srbija posvećena bliskoj saradnji sa dijasporom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da je Srbija posvećena i da ozbiljno i odgovorno radi na stvaranju dobrih poslovnih prilika i uslova za blisku i čvrstu saradnju sa našom dijasporom.


Kako je navela, u okviru projekta Link Up, koji bi trebalo da postavi temelje za obimnije angažovanje srpske dijaspore širom Evrope i u rešavanju regionalnih izazova i rasta, Srbija je posebnu dimenziju poklonila ranjivim grupama i kategorijama kao što su žensko preduzetništvo i romska populacija.

Joksimović je na onlajn konferenciji "Unapređenje saradnje sa poslovnom dijasporom u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj" pojasnila da je ideja bila da temu saradnje sa poslovnom dijasporom i mogućnost povratka i ulaganja u Srbiju dodatno popularizuju, istraže i dođu do novih mogućnosti.

To je proizašlo iz toga što se, kako kaže, vremena menjaju što je najbolje pokazala prošla i ova godina, kada je ceo svet pogodila pandemija virusa korona.
Tanjug

Direktna podrška

Navodi da taj projekat koji se sprovodi sa partnerima iz Austrije, ima za cilj direktnu podršku koja je kroz projekte predviđena pre svega za preduzetnički sektor u Srbiji.

"Srbija koja je prolazila kroz dugotrajan proces transformacije i naših društvenih odnosa, prilagođavanja i sa evropskim i svetskim tokovima, davala je jednu posebnu vrednost u smislu obrazovanja i naučnika, umetnika, sportista i to je ono što je i danas aktuelno, a to su nosioci inovacija i promena na globalnom nivou i u tom smislu Srbija je ušla u maticu promena", kazala je Joksimović.

Ministarka naglašava da se i pored svih dobrih ekonomskih pokazatelja koje je naša zemlja zadržala i otpornosti i fleksibilnosti na šokove koji su zahvatili čitavu Evropu, otvara pitanje za Srbiju, zemlje regiona, ali i za zemlje EU, kako privući dodatno, ne samo naše ljude i talente iz dijaspore, već i najbolje kapacitete za inkluzivni rast koji je glavna tema postpandemijskog oporavka EU.

Podsetila je da je Srbija u nacionalni plan reformi za period od 2021. do 2023. prepoznala kao jedan od najvećih izazova i unapređenje ambijenta i podršku i praćenje cirkularnih i ekonomskih migracija u okviru jedne od ključnih reformi u oblasti zapošljavanja i tržišta rada.

Navodeći da je prvi put prošle i ove godine zabeležen nezameraljiv broj onih koji su rešiili da se vrate u Srbiju, Joksimović kaže da je u cilju podsticanja povratka planirano promovisanje poreskih i nekih drugih podsticaja koji se odnose na zapošljavanje i kroz komunikaciju sa privredom i sa povratnicama.

Što se tiče evropskih integracija i naše saradnje sa regionalnim razvojnim agencijama, Joksimović kaže da postojeća mreža regionalnih razvojnih agencija može da se identifikuje i mapira kao značajan alat za ono što će biti jedna od najvažnijih stvari klastera 5, a to je priprema za regionalnu politiku i prelazak na kohezione fondove i kohezionu politiku EU.

Srbija ima podršku EU

Podseća da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo za sve te programe ima podršku EU, što su predpristupni fondovi.


"Nama je na godišnjem nivou do sada bilo na raspolaganju negde oko 200 miliona evra u smislu grantova", kazala je.

Dodaje da Srbija ima dosta iskustva i da je u našoj zemlji uspostavljen ozbiljan mehanizam za korišćenje predpristupnih pregovora, što je, kaže, najvažnije za pripremu laganijeg prelaska na kohezione fondove što će se desiti kada Srbija kroz nekoliko godina postane i punopravna članica Unije.

Kako je navela, Srbija očekuje do kraja godine neke snažnije signale iz EU, jer i to mora da se desi da bi kredibilna politika proširenja imala smisao.

"Razvojne agencije su važan instrument za mapiranje resursa na lokalnom i regionalnom nivou i prikupljanje podataka koji su potrebni. Jasno je koliko je ovaj projekat važan i u regionalnom smislu, regiona Zapadnog Balkana, što smo pokazali kroz inicijativu ''mini Šengena'', a ideja te regionalne saradnje je bila da se olakša i privredna delatnost i svakodnevni život naših građana", kazala je Joksimović.

Link Up! projekat finansira Austrijska razvojna agencija (ADA) u iznosu od više od 1,5 miliona evra, nacionalni partner je Ministarstvo za evropske integracije, a ima za cilj iskorišćavanje potencijala dijaspore u prevazilaženju prepreka na domaćem tržištu i pristupu inostranom tržištu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija