Politika

Polemika u Prištini zbog Kurtijeve "političke turneje": Šta je kosovski premijer radio u višenedeljnoj poseti Americi

Komentari

Autor: Anđelka Ćup/Euronews Srbija

27/05/2022

-

19:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok Evropska unija očekuje brzi nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, a građani Kosova i Metohije izlazak iz ekonomske krize, premijer Aljbin Kurti već nekoliko nedelja nije bio u Prištini. Pre puta Davos više od dve nedelje je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Aljbin Kurti je preko društvenih mreža poručio da je poseta Sjedinjem Američkim Državama veoma plodonosna i da je njen glavni cilj bio privlačenje investitora. To je potvrđeno i iz njegovog kabineta. 

"Premijer Kurti je prvi premijer, koji ulaže ozbiljne napore da izgradi mostove saradnje sa privatnim sektorom u Sjedinjenim Američkim Državama", naveo je zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi.

Kritike iz opozicije

Za opoziciju i medije na albanskom, samo sastanci sa desetak predstavnika američkih kompanija i nekoliko kongresmena, kao i sa albanskom dijasporom i umetnicima, poraz je spoljne politike Kosova. 

"Kurtijeva osamnaestodnevna šetnja u SAD, u vreme globalnih i evropskih bezbednosnih izazova i u vreme ekonomske krize u zemlji, umanjuje težinu institucionalnih poseta koje je Kosovo uvek imalo. Nije svaki sastanak u prošlosti u Americi dao rezultate, ali ova vlada nije uspela da obezbedi čak ni same sastanke”, rekao je Šćipe Mjekići iz Demokratskog saveza Kosova.  

Novinar Idro Seferi smatra da je Kurtijeva poseva SAD "više kao neka privatna poseta".

"Jako je neuobičajeno da bilo koji državnik, od vremena Tita, pa na ovamo, bude par nedelja negde, jer to u novijoj političkoj eri, nije uobičajeno. Poseta nije imala neke značajne korake promene, da je primljen od nekih važnih zvaničnika Amerike i samim tim se podigla velika polemika zašto se ta poseta dogodila i šta ta poseta donosi", ističe Seferi.

Da li je Amerika poslala određeni signal Kurtiju?

Najvažnija američka politička ličnost sa kojom se Kurti sastao, kako je sam objavio na fejsbuk profilu, je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, što za pojedine poznavaoce političkih prilika predstavlja loš signal sadašnjoj vladi. 

"Američka politika prema Kurtiju još uvek ima, da tako kažemo, tvrdu liniju protivljenja zbog činjenice da Kurti zapravo ne želi da učestvuje u pregovorima između Beograda i Prištine", kaže Igor Marković iz NVO "Aktiv".

"On nije persona non grata za Ameriku, ali očigledno ili nije koordinisao dobro tu posetu ili nije znao šta želi sa tom posetom ili nije znao kako doći do nečega zbog čega je on tamo otišao”, dodao je Seferi. 

U isto vreme, u trodnevnoj poseti Americi je bio i bivši premijer Ramuš Haradinaj, koji je objavio fotografiju sa Bajdenovim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom. 

"To može biti na neki način indirektni signal da, em što Kurti nema podršku Stejt departmenta, ali sa druge strane, možda se traži neka vrsta alternative", kaže Igor Marković.

Oglasio se i sam Kurti koji je odgovorio na kritike povodom dužine boravka u SAD rekavši da je blagovremeno upozorio da će duže boraviti u toj zemlji. reagovao je i na opaske da ga nije primio nijedan visoki zvaničnik SAD. Kurti je, kako prenosi Reporteri, naveo da je bio u Beloj kući da se sastane sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom za kojeg je ocenio da je veoma obavešten sagovornik, kao i da je taj sastanak bio posebno značajan.

Koji su rezultati Kurtijeve posete Americi?

Za deo analitičara, ipak još je rano prognozirati rezultate Kurtijeve posete Americi. 

"Oni imaju uvid u situaciju u regionu što se bezbednosti tiče, ali ako počnu da dolaze investicije iz Sjedinjenih Američkih Država na Kosovo, onda znači da je poseta bila uspešna. Ako se to ne oseti u narednih šest meseci ili godinu dana i nema tih američkih para koje bi došle kao infuzija u kosovskoj ekonomiji, onda se tek tada poseta može smatrati propalom ili neuspešnom", smatra glavni urednik ATV Ljeart Hodža.  

Po Hodžinom mišljenju, to što u SAD-u nije bilo razgovora o odnosima Beograda i Prištine, barem javnih, znači da konačni sporazum nije ni blizu. Međutim a je reazgovora o tome bilo, rekao je Kurti po povratku, dodajući da je on naglasio da bi dijalog trebalo da se završi međusobnim priznanjem, preneli su prištinski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija