Politika

Američka ambasada u Prištini: Podržavamo Otvoreni Balkan i regionalnu saradnju

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2022

-

18:20

Američka ambasada u Prištini: Podržavamo Otvoreni Balkan i regionalnu saradnju
Skupština Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

SAD podržavaju napore ka unapređenju regionalne saradnje, uključujući inicijativu "Otvoreni Balkan", saopštila je američka ambasada u Prištini, ali su istovremeno naveli da Kosovo ima pravo da određuje samostalno svoje spoljnopolitičke prioritete.

Kako prenosi Gazeta ekspres, na pitanje da li smatraju da Kosovo treba da se pridruži inicijativi "Otvoreni Balkan", u odgovoru ambasade je navedeno da SAD podržavaju takve vidove saradnje, ali i da Kosovo ima pravo da određuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

Inicijativa je potekla u Novom Sadu, oktobra 2019. godine, pod imenom Mini Šengen, a u julu prošle godine dobila je ime Otvoreni Balkan. Početnim dogovorima, bilo je planirano da se do kraja 2021. godine ostvare četiri slobode - kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala, koje su bile temelj Evropske ekonomske zajednice iz koje je nastala Evropska unija. Konkretan benefit ove inicijative do sada je pojačana i tešnja saradnja ekonomija, kao i prelazak granica samo uz ličnu kartu.

Inicijativa Otvoreni Balkan uveliko je zaživela između Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo, još uvek ne prihvataju ovu ideju, svako iz svojih razloga.

Lideri tri zemlje više puta su prilikom sastanaka i samita istakli da bi pridruživanje drugih zemalja sa Zapadnog Balkana ovoj inicijativi bilo značajno za dalji razvoj saradnje u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija