Politika

Mihajlović: Nova vlada mora biti proevropska i snažna

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2022

-

09:57

Mihajlović: Nova vlada mora biti proevropska i snažna
Zorana Mihajlović - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka treba da bira partnere koji dele viziju te stranke i spremni su da preuzmu odgovornost, a ne da učešće u vladi shvate kao nagradu, kaže potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović i dodaje da nova vlada mora biti proevropska i snažna.

"Verujem da nova vlada mora biti proevropska, snažnija i daleko kvalitetnija od sadašnje, čiji će članovi imati autoritet stvoren obrazovanjem i rezultatima, a ne funkcijom", rekla je Mihajlović u intervjuu za današnju "Politiku".

Ona je navela da su u kampanji za poslednje izbore mnoge stranke, pa i partneri SNS u vladi, govorili stvari koje su suprotne stavovima koje je naša država zauzela prema ukrajinskoj krizi.

Kako je dodala, ako znamo koliki su pritisci na predsednika Srbije i koliko će izazova imati pred sobom nova vlada, onda treba da budemo otvoreni i da vidimo ko može da u vremenu ispred nas vladu učini jačom, a ne slabijom u političkom smislu, ali i po kvalitetu kadrovskih rešenja.

"Da vidimo ko od partnera ima snagu da poštuje odluke i ne radi iza leđa sopstvenoj vladi i narodu. Za takvo ponašanje više nema tolerancije", istakla je Mihajlović.

Navela je da danas ništa više nije isto kao pre napada Rusije na Ukrajinu, da se stvaraju novi geopolitički i geoekonomski blokovi, te da Srbija ne sme da propusti ovu priliku da nađe svoje mesto u novom svetu kao što smo, kaže, propustili u vreme pada komunizma.

Posledice krize dugo će se osećati

"Politika naše vlade je punopravno članstvo u EU i to je misija u koju istinski verujem i nemam ni trunku deleme da Srbija treba da uradi apsolutno sve što je potrebno da bi taj cilj bio ispunjen", istakla je Mihajlović i dodala da je to u najboljem interesu građana.

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Mihajlović, koja je i ministarka rudarstva i energetike, kaže da je očigledno da ćemo posledice krize izazvane ratom u Ukrajini osećati još dugo i da će sve države Evrope zbog toga imati problema, te istakla da se mi već sada pripremamo za narednu zimu.

"Dodatno na sve to imamo tešku situaciju u EPS-u nastalu kao rezultat dezinvestiranja dugi niz godina, nebrige o stanju kopova i proizvodnje zbog čega i danas, kada je već skoro leto, uvozimo električnu energiju", rekla je Mihajlović i dodala da stanje unutar tog preduzeća ne može da se reši preko noći, već da je za to potrebno vreme.

Ipak, Mihajlović veruje da ćemo s novim direktorom i rukovodstvom EPS-a zimu dočekati spremniji i da se više nikada neće ponoviti ono što smo imali prošle zime.

"Ono što nam ne ide u prilog to su problemi koji postoje na globalnom nivou i zbog toga moramo na sve načine biti uz EPS kako bi to preduzeće iz krize izašlo na nogama, a ne na kolenima", kaže Mihajlović.

U tom smislu, ističe da je važno da imamo i cenu električne energije koja je održiva i za EPS i za privredu i za građane, ali i da, s druge strane, u tom preduzeću konačno imamo jasan plan investicija i u održavanje i u razvoj jer, kako je dodala, Srbija više od 30 godina nije izgradila nijednu novu elektranu.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Бока

28.05.2022 13:26

Министарка претендује да постане краљица оксиморона! Како нешто у Србији може бити проевропско и снажно? Да би било снажно, мора бити просрпско, а према европским стандардима ништа што је просрпско не може бити проевропско! Такође, разбацивање оксиморонима може само изазвати подсмех, и омаловажавање, а то се коси са урођеном, а ничим оправданом, нарцисоидношћу министарке, па ето још оксиморона... Да ли то министарка покушава да изведе стимулисану емисију оксиморона? Не знам, али добро јој иде!

Srbija