Politika

Nemački ambasador na Kosovu: Nemamo problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve

Komentari

Autor: Fonet

29/05/2022

-

14:27

Nemački ambasador na Kosovu: Nemamo problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve
Nemački ambasador na Kosovu: Nemamo problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode izjavio je da Nemačka nije protiv restauracije kuće Džafera Deve u Mitrovici i da nemaju problem sa restauracijom istorijskih kuća, već sa likom Džafera Deve koji je bio nacistički kolaboracionista u sastavu zloglasne divizije "Skenderbeg" i što nema komentara ko je on, preneo je danas Kossev.

"Kuća može da se renovira, ali uz jednu klasifikaciju i procenu ove ličnosti. Na primer - u ovoj kući je živeo Džafer Deva, veoma kontroverzna ličnost i mora se tačno opisati sa tamnim stranama, sa svim stranama. Ali ne da se kaže da je bio divna ličnost ili dozvoliti da se stvori ovaj utisak. Ovo je jednostavno bio problem", rekao je Rode za Klan Kosova.

Rode je rekao da treba pitati kosovske institucije da li će se na kući Džafera Deve nastaviti radovi, koji su već obustavljeni, objasnivši da ranije nije poznavao kontroverznu ličnost Džafera Deve i da je o njemu obavešten nedavno.

On je dodao da je pročitao knjige i izveštaj nemačkih vojnih snaga u Albaniji koji navodi da zloglasna divizija "Skenderbeg" ne bi bila formirana bez Džafera Deve.

"Ovde imam tri knjige o nemačkoj okupaciji u Albaniji i u svima je obrađena ličnost Džafera Deve, kao i završni izveštaj nemačkih vojnih snaga u Albaniji. Iskreno rečeno, Nemci su bili loši momci. Počeli smo Drugi svetski rat i svuda je nemačka vojska koristila lokalne snage da ih angažuje. U izveštaju nemačkih vojnih snaga piše: "protiv tih ličnosti, mi kod Kosovara imamo Džafera Devu, stuba nemačke politike", naveo je Rode.

"Da, ovo je nemački dokument i ovde imamo švajcarske istoričare, albanske istoričare, američke istoričare, koji takođe pišu da bez njega ne bi bila formirana SS divizija 'Skenderbeg’' Bio je jedan od vodećih regruta. Bio je i saradnik nemačke obaveštajne službe", kazao je Rode.

Nemački ambasador se protivi istoričarima sa Kosova i Albanije i porodici Džafera Deve koji kažu da on nije bio saradnik nacista i da je spasavao Jevreje.

"U ovim knjigama postoje poglavlja o istoriji Jevreja. Došlo je do istrebljenja Jevreja u svim oblastima pod nemačkom okupacijom. Jedino mesto gde je tokom nemačke okupacije bilo više Jevreja bila je Albanija. Ali to nije slučaj na Kosovu. Na Kosovu je SS-Skenderbeg divizija istrebljivala Jevreje, a u tome je učestvovao i Džafer Deva", ukazao je Rode.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija