Politika

Koalicioni partneri, spoljna politika, Kosovo, region - koje je sve poruke poslao Vučić posle polaganja zakletve?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2022

-

17:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Skupštini položio zakletvu i stupio na dužnost u drugom mandatu. Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka ocenio je za Euronews Srbija da je najvažnija stvar koju smo čuli iz obraćanja predsednika da očekuje novu vladu krajem jula i da još nisu počele konsultacije oko nove vlade. Dodaje je da je to pomalo zbunjujuće jer je nepoznato samo kome će pripasti dva mandata, a poznate su ključne koordinate i opcije koje su na stolu.

Komentarišući Vučićevu poruku da bi u vladi trebalo da se nađu svi predstavnici nacionalnih manjina, Spasojević je rekao da to ne znači nužno da neće biti mesta za SPS.

"Oni mogu napraviti vladu sa manjinama, ali za sada i dalje deluje po signalima koje dobijamo da SPS nije izbačen iz kombinacije i da i dalje slovi kao najveći favorit da bude koalicioni partner. To ubacivanje svih manjina... Videćemo da li će tu biti gospodin Šaip Kanberi, može biti jedan gest naročito u kontektsu hrvatske manjine, ali opet čini mi se da je to jedna stvar nižeg ranga. Ključno je ovo danas što nismo čuli, a to su ključne odluke o spoljnopolitičkim pitanjima i ona će u suštini dati ključnu sliku o novoj vladi", rekao je Dušan Spasojević.

Upitan o tome da li je bilo nagoveštaja o ključnim odluka spoljne politike, Dušan Spasojević je rekao da mu se čini da nismo čuli ništa novo osim najavu da će zapravo narednih nekoliko nedelja biti onakvi kakvi su bili prethodni meseci i da će to biti ona politika koju smo do sada gledali.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Naprosto, čuli smo poruke i na jednu i na drugu stranu. Njegova rečenica da ćemo morati da se bavimo time, prosto znači da ta vrsta problema neće nestati sa dnevnog reda. Bila mi je simptomatična i ta njegova rečenica oko EU - da to ne možemo da uzimamo zdravo za gotovo već da na tome mora da se radi. Čini mi se da su proteklih skoro deset godina te integracije uzimane zdravo za gotovo i da bi tu trebalo da vidimo neki veliki preokret da se nešto desi", dodao je.

"Kurti manje spreman za saradnju nego prethodne vlasti u Prištini"

Predsednik Vučić je danas rekao i da je situacija oko Kosova dodatno zakomplikovna krizom u Ukrajini i da bi tu trebalo naći kompomis. Kako ocenjuje Spasojević, to bi mogla da bude neka vrsta poruke vladi u Prištini, pre svega aljbinu Kurtiju i međunarodnoj zajednici koja ima mehanizme da vrši pritisak na Prištinu.

"To je isto jedan narativ koji i duže vreme slušamo koji ima za cilj da umanji očekivanja i optimizam javnosti i to uvek dobijamo od predsednika Vučića. Međutim, od nekog drugog dela, bilo izvršne ili zakonodavne vlasti, dobijamo neke drugačije informacije. Kažem, opet je to jedna politika koja je vrlo nedefinisana i koja pokušava da dobije na vremenu ne bi li se nešto u spoljnim okolnostima promenilo", rekao je Spasojević.

Kako ističe u kontekstu Kosova postoji jedno dobro opravdanje, a to je što je Kurti manje saradljiv u odnosu na prethodne vlasti u Prištini. "U tom smislu mislim da i međunarodna zajednica daje nešto veći manevarski prostor Srbiji u odnosu na druga pitanja - sankcija Rusiji ili odnosa prema Dodiku ili Crnoj Gori", dodao je.

Kada je reč o odnosima u regionu i pominjanju Zagreba i Sarajaeva, Spasojević je rekao da bi to mogao da bude gest u pravcu popravljanja odnosa, ali ističe da to mora da naiđe i na odziv s druge strane, da bi se ušlo u neku vrstu pozitivne spirale.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"U poslednje vreme gledamo da se ne propušta prilika, ni sa jedne, ni sa druge strane - u Zagrebu i Beogradu da se reaguje na događaje u drugoj državi. Videli smo priču oko Tužillaštva i bombardovanja izbegličke kolone, kako je ona u dva-tri dana uzburkala strasti. To su stvari koje bi morale da se izbegavaju ukoliko Beograd i Zagreb žele bilo kako da promene odnose", poručio je Dušan Spasojević.

Kaže da mu se čini da u Beogradu i Zagrebu nema volje za tim i da mu današnje obraćanje deluje kao neka vrsta protokolarnog gesta koji se dešava u situacijama kada počinju novi mandati i kada treba poslati prijateljsku poruku.

"Ne deluje mi da iza toga postoji neki ozbiljan politički plan, niti postoji pritisak ni iznutra, ni spolja oko uređivanja i poboljšanja odnosa u regionu", zaključio je Spasojević.

Cilj prvog mandata - fokus na ekonomiji

Uoči polaganja zakletve, sociolog i analitičar Vladimir Vuletić rekao je za Euronews Srbija, sumirajući Vučićev prvi mandat na čelu države, da se "najveći događaji" tiču pre svefa fokusiranosti na ekonomska pitanja i ekonomski razvoj Srbije.

"Čini mi se da je to zapravo bio njegov osnovni cilj. Sticaj okolnosti je doveo do toga da je ta fokusiranost na ekonomska pitanja morala često da bude u drugom planu vezano za neka politička pitanja, pre svega ona koja se tiču Kosova i regiona, a sada širih međunarodnih odnosa i to je nešto što su čak i najozbiljniji kritičari Aleksandra Vučića isticali u prvi plan kao njegov najveći domet i gde je bilo najmanje kritika, a to je stvaranje jedne ravnoteže u uslovima kada imate pritiske s različitih strana", rekao je Vuletić uoči polaganja zakletve.

Prema njegovim rečima sitacija se sada zakomplikovala, a pritisci su postali najvažniji izazov mimo onoga što je bila osnovna ideja - da se održi ekonomska stabilnost.

Upitan koliko je održiva pozicija Srbije "na više stolica" u međunarodnim odnosima, on je rekao je reč o "doživljaju iz prespektive drugih", a da je u "našoj to jedini način".

Euronews TV

"Da smo mi kao zemlja članica EU to bi bila sasvim drugačija i mnogo lagodnija situacija. S druge strane, ako imate u vidu ekonomski razvoj kao osnovnu stvar onda vodite politiku koja ide ka tom cilju. Znači da morate da obezbedite energente po razumnoj ceni. Zahvaljujući njima imate i mogućnost da privlačite direktne strane investicije. U slučaju da nemamo takvu situaciju, da štete budu veće od onoga što su koristi, i ta politika bi bila korigovana. Ne vidim da je to nešto što je svesna namera da se sedi na dve stolice, nego naprosto ono što nalaže situacija", kaže Vuletić.

Komentari (0)

Srbija