Politika

Zelenović i Jeremić u emisiji Euronews Veče: Koji su interesi Srbije i šta su posledice (ne)uvođenja sankcija Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/05/2022

-

22:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Da su poslanici opozicije danas bili u Skupštini, oni bi imali priliku da otvore važne teme, rekli su gosti emisije Euronews Veče – Nebojša Zelenović iz stranke Zajedno za Srbiju i Vuk Jeremić iz Narodne stranke. Zelenović je naveo da Srbija gubi vreme jer se ne određuje po pitanju rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, a Jeremić poručuje da je potrebno sve staviti na sto i otvoriti raspravu.Oni su govorili i o budućem delovanju njihovih partija.

Povodom protesta dela opozciije ispred Narodne Skupštine gde je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu, predsednik Narodne stranke Vuk Jermeić je rekao da je najvažnije pitanje zašto se taj važan čin dešava pred starim sazivom parlamenta.

"Mi već 50 i neki dan čekamo da dođe do kraja izborni proces. Narod je glasao, dovoljno smo pričali o tome kakvi su bili izbori i izborni uslovi. Sad imamo jednu novu skupštinu koja predstavlja narodnu volju. Čekamo konačne rezultate izbora, to je stvar koju je jako teško objasniti", rekao je Jeremić.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović je rekao da je njemu jasno zašto još nemamo završene izbore i parlament.

"Zato što onda počinju da teku rokovi za sastav Vlade i za prostor da se pripremite da odlučujete. Vučić ne želi da odlučuje i zato imamo ovo što imamo. Njemu parlament sada ne treba i ne treba mu vremenski tesnac u kojem bi vlada trebalo da se uspostavi", rekao je Zelenović.

On smatra da je odluka da se izborni proces ne završi lično Vučićeva, a na pitanje da li ima dokaze za to, kaže da nema ali da je neverovatno da se na jednom mestu izbori tri puta ponavljaju i da ne može da se iskontroliše da izborni proces bude po zakonu.

Kako je rekao Zelenović, da su poslanici opozicije danas bili u skupštini, oni bi otvorili određene teme, kao što je "koliko smo vremena izgubili i koliko ćemo još izgubiti tako što ćemo biti jedina država u Evropi koja se nije odredila prema nečemu što je u ovom trneutku najvažnija stvar".

Euronews Srbija

 

"Po meni, to je tema o kojoj je trebalo da se razgovara i od koje predsednik Vučić beži. Vreme ne radi za Srbiju i mislim da svaki dan zakašnjena pokazuje koliko smo daleko od onoga gde želimo da stignemo, a to je EU. Zamislite sve zemlje EU koje gledaju kako se samo jedna zemlja nije odredila prema nečemu što je svima važno", rekao je Zelenović.

Jeremić smatra da bi bilo dobro da se otvori rasprava o uvođenju sankcija Rusiji jer je to važno pitanje koje je nametnuto spolja u objektivnim okolnostima.

"Ali je važno, i mislim da bi moglo da ima ozbiljne posledice kakva god odluka da bude doneta", rekao je i dodao da je serija ekonomski važnih stvari na stolu.

Kako kaže, saglasan je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se nije odredila, ali s druge strane kaže i da nijedna druga zemlja u Evropi nije bombardovana posle Hladnog rata i da nijedna zemlja nije trepla sankcije kao što je trpela Srbija. Navodi da se svi sećaju kakve su bile posledice sankcija i ko je bio na udaru, a ko je, s druge strane, gomilao bogatstvo i postajao moćniji.

"Ako treba da se priča o nekim vrednosnim i moralnim kriterijumima, Srbija ima apsolutno svako moralno pravo da kaže da je protiv uvođenja sankcija bilo kome na svetu", rekao je Jeremić i naveo da su međunarodni odnosi ipak nešto drugačije i da ogromna većina zemalja polazi od svojih interesa, a ne samo od vrednosti.

Koji su interesi Srbije?

Na pitanje šta su interesi Srbije, Jeremić je rekao da se dosta apstraktno o tome govori u smislu da će se povući investicije, da će se zaustaviti put Srbije na Evropi...

"Mislim da dobrih 10 godina stojimo. Ako već stojite, teško mogu da vas zaustave. Dok budemo imali ovakav režim koji je suštinski suprotan načinu funkcionisanja u modernim i savremenim društvima, ne možemo sanjati o nekom pristupanju Evrop", rekao je Jeremić.

On smatra da je s jedne strane jasno zašto ne treba uvoditi sankcije Rusiji kada je reč o interesima, a da, ako sa druge strane postoje neki razlozi i ako se preti Srbiji, to bi trebalo staviti na sto u nekoj otvorenoj raspravi. Njemu u ovom trenutku ne izgleda da su pritisci mnogo veliki, ali ne tvrdi da je u pravu.

"Zbog toga tražimo da nam vlast jasno kaže - ako ne uvedemo sankcije desiće se to i to, i da onda donesemo odluku", rekao je Jeremić.

Euronews Srbija

 

S druge strane, Zelenović je rekao da je njegova koalicija još pre izbornog procesa definisala odluku da je pozicija Srbija jasno na Zapadu.

"Meni je jasno da je prirodna izjava predsednika Vučića posle svega što se nije desilo 10 godina da se sakrijemo pod neki kamen. Jer realnost je takva kakva jeste, upozoravamo da vreme ne radi u interesu Srbije, da se moraju donositi važne odluke", naveo je i dodao da je odgovor na rusku agresiju u vidu restriktivnih mera opravdan i prirodan.

I on navodi da bi sve trebalo staviti na sto. Kao primer je naveo da se preti da ćemo se "smrzavati" ako se uvedu sankcije Rusiji. Dodaje da toplane u velikim gradovima rade na gas i postavlja pitanje zašto se nisu promenili kotlovi koji bi grejali na biomasu.

"Šta je uradila vlast da se uvede divesifikacija izvora", upitao je predsednik stranke Zajedno za Srbiju.

Ujedinjavanje i razjedinjavanje

Udruženja Otvorena građanska platforma Akcija, Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije, danas su, nakon saradnje u okviru koalicije Moramo, odlučili da se udruže u jedinstvenu političku organizaciju. Zelenović je rekao da se saradnja tih organizacija učvršćuje i da se razvija mreža po Srbiji jer svi pokazuju političku zrelost. On je rekao da će 11. juna biti saopšteno ime organizacije, a da će sutra biti potpisana deklaracija.

S druge strane, koalicija Ujedinjeni za Srbiju, čiji je deo bila Narodna stranka, prestala je da postoji. Jeremić je rekao da ne bi da odgovorao na pitanja o odnosu sa liderima stranaka u trenutku kada građani imaju strahove koji su u vezi sa ekonomijom i infalacijom.

"Mislim da je prosto, to je moje mišljenje, deplasirano razgovarati o tome kakvi su moji odnosi sa Đilasom ili bilo kojim drugim političarem", rekao je Jeremić.

On je naveo da sada ima priliku da kaže da je hitno potrebno ukidanje subvencija za srtrane firme u astronomskim iznosima.

"Kada dođu sledeći izbori, onda ćemo o tome ko će s kim u koaliciju. Danas to nikog živog ne zanima, nego kako će da plate račun za struju. Mi iz Narodne stranke kažemo da treba da se ukine akzciza za struju", rekao je Jeremić.

Euronews Srbija

 

Zelenović je dodao da je, dok je on bio na čelu Šapca, u taj grad došlo 35 stranih kompanija i da nijedna nije dobila ni dinar podrške jer to nisu tražili. On je rekao da to pokazuje da je za investicije potrebno "da postoji vladavina prava, da ne sme niko nikoga da reketira, i da firme mogu da dobiju priključke za gas i struju".

Komentari (1)

Niš

01.06.2022 11:08

Jeremić da bi bio vlast sankcije bi stavio Rusiji odmah (što je i normalno) ali pošto si samo opozicija kritikuješ jer ne želiš Vučić da dobije poene iz EU zbog toga. Bravo za Zelenovića. Inače svi znamo da zbog te Rusije Srbija je ostala siromašna i unazadjena.HVALA ali što dalje od Rusije.

Srbija