Politika

Stamenkovski: Delegacija stranke Zavetnici vraćena s hrvatske granice

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2022

-

21:06

Stamenkovski: Delegacija stranke Zavetnici vraćena s hrvatske granice
Stamenkovski: Delegacija stranke Zavetnici vraćena s hrvatske granice - Copyright Prinskrin/Facebook/Милица Ђурђевић

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Ðurđević Stamenkovski izjavila je za Tanjug da je osmočlana grupa poslanika ove stranke, u kojoj je bilo pola žena i funkcioneri Zavetnika danas, bez zvaničnog obrazloženja vraćena sa hrvatske granice i da im je zabranjen ulazak u tu zemlju.


Zabrana ulaska im nije izrečena jutros kada su ušli u Hrvatsku, već po povratku iz Donje Gradine u BiH, gde su otišli nakon posete Jasenovcu

Delegacija je pošle četveročasovnog čekanja na granici, upućena da se u Srbiju vrati preko BiH i trenutno se nalazi na putu za Srbiju.

"Jutros oko sedam časova prešli smo hrvatsku granicu na Batrovcima i u devet stigli na liturgiju u Jasenovac, a nakon toga posetili Muzej postradalima, položili cveće na jasenovački spomenik. Nakon razgovora sa monaštvom, uputili smo se u Donju Gradinu, deo kompleksa jasenovačkog logora koji se nalazi sa druge strane granice, u Bosni i Hercegovini, na 20 minuta vožnje od centralnog dela logora Jasenovac“, ispričala je u video snimku koji je podelila na društvenim mrežama Stamenkovski na F.

 

 


U Donjoj Gradini su, nastavlja ona, položili vence, zapalili sveće i uputili se ka Hrvatskoj da se sretnu sa vladikom Jovanom Ćulibrkom, koji ih je čekao u Pakracu.

 

 

"Pri napuštanju BiH i ponovnom ulasku u Hrvatsku, Granična policija Hrvatske nas je izdvojila iz kolone i obavestila da će nam biti izrečene zabrane ulaska, oduzela nam pasoše i skoro četiri sata smo bili na granici po najvećoj vrućini bez mogućnosti da se krećemo, gotovo i vodu da pijemo. Insistirali smo da nam odgovore zašto nam je izrečena zabrana, ali su odbili da to učine i rekli nam da možemo da se žalimo Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske u nekom budućem periodu“ , dodala je Stamenkovski.

Ona kaže da su od ulaska u Hrvatsku jutros uočili da ih prate neka vozila i da su ona bila tu i ispred crkve kada su polagali vence, obilazili muzej i išli za Donju Gradinu, i sačekala ih u povratku.

"Nakon četiri sata čekanja, dobili smo rešenja o zabrani ulaska, ali u njima nije navedeno na koliko nam je vremena zabranjen ulazak u Hrvatsku“, kaže Milica Ðurđević Stamenkovski.

Ističe i da se delegacija koja je zapravo išla na hodočašće i da oda poštu nevino stradalim žrtvama ponašala civilizovano, hrišćanski i bez isticanja bilo kakvih državnih simbola Srbije ili stranačkih obeležja.

"Nikakvih provokacija sa naše strane nije bilo da bi nam se izrekla zabrana. Slutim da je posredi poseta Jasenovcu kao osnovni motiv zabrane, jer oni čine sve da se o ovoj temi ne govori u javnom prostoru, a kamoli u institucijama i političkom životu u Srbiji. Da je ranije postojao bilo kakav razlog za zabranu, oni nam ne bi dali da jutros pređemo granicu i boravimo u Hrvatskoj“, kaže Stamenkovski.

Ističe da je paradoksalno da je u jednoj članici Evropske unije ograničena sloboda kretanja građanima, političkim funkcionerima, a na koncu i narodnim poslanicima u budućem sazivu parlamenta Srbije.

Stamenkovski kaže da će se delegacija Zavetnika čim večeras stigne u Beograd ili sutra ujutru obratiti zvaničnim institucijama Srbije i insistirati da one reaguju i zatraže od hrvatskih nadležnh institucija odgovor zašto su vraćeni sa granice.

"Tražićemo to, ne samo zbog nas nego i zbog položaja srpskog življa u Hrvatskoj i svih ljudi koji žele da posete svoj zavičaj ili obiđu logor u kome nisu stradali samo Srbi“, zaključuje Milica Ðurđević Stamenkovski.

Komentari (0)

Srbija