Politika

Dokle Kurti može sa stavom "ne sprovodim ništa dogovoreno"? Analitičari ne isključuju vanredne izbore na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

06/06/2022

-

17:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti ne odustaje od stava da je u centru dijaloga sa Srbijom međusobno priznanje, a ne sprovođenje dogovorenog. Njegovi potezi i stavovi, međutim, sve su češće i jasnije u sukobu sa onime što se množe čuti od međunarodne zajednice. Naime, međunarodne organizacije i ambasade u Prištini sve otvorenije traže neprestano implementaciju dogovorenog. Zbog toga analitičari sa Kosova i Metohije ukazuju da, ukoliko se nastavi istim tokom, Kurti neće moću da izbegne određene posledice. 

Može li, međutim, ono što se dešava u vezi sa dijalogom i generlanim odnosom prema Beogradu, i pored apsolutne većine, Kurtija zapravo da košta premijerske fotelje?

"Dijalog sa Beogradom rušio je do sada tri premijera kosovske vlade", rekao je za Euronews Srbija  kaže Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Sagovornici Euronews Srbija ukazali su i da su Kurtijeve izjave sve češće u koliziji sa onima koje dolaze iz EU i SAD. U tom smislu, nekoliko stvari se posebno ističe. Na vrhu liste su svakako pitanja vezana za manastir Visoki Dečani i nepoštovanje odluke suda, ali i za formiranje Zajednice srpskih opština

Ključna pitanja

Naime, u mandatu pet kosovskih vlada, i pored odluke Ustavnog suda iz 2016. godine i skoro pokrenutog sudskog postupka protiv opštine, 24 hektara uzurpiranog zemljišta nije vraćeno manastiru Visoki Dečani, za šta kosovski premijer Aljbin Kurti ima svoje objašnjenje.  

"Što se tiče manastira Dečani, nažalost sveštenici pravoslavne crkve nisu spremni da vode dijalog sa mnom. Vodili su dijalog sa svim premijerima pre mene. Dakle, reč je o političkoj selekciji. Postoje i druge presude Ustavnog suda koje nisu sprovedene, ali se ne pominju", kaže Kurti.

Jedna od presuda istog suda je da Zajednice opština sa srpskom većinom, na čijem formiranju insistira Srbija, u nekim stavkama nije u skladu sa kosovskim ustavom, ali ne i da se ona ne može formirati, što Kurti opet drugačije tumači.

"Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše asocijaciju na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje na ekonomskoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi", navodi kosovski premijer.

Međunarodne organizacije i ambasade u Prištini, neprekidno traže implementaciju dogovorenog u Briselu, kao i poštovanje sudskih odluka.  

"Poslednje izjave premijera Kurtija i ostalih činovnika Vlade Kosova su u suprotnosti sa stavovima koji dolaze iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, odnosno vezano za manastir Dečane i Zajednicu srpskih opština", kaže Fatmir Šeholi iz Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa.

Miodrag Milićević iz "Aktiva" ukazuje i da za promenu njegove politike sigurno da postoje mehanizmi.

"Siguran sam da postoje mehanizmi, i te kako jaki mehanizmi, pogotovu od strane Evropske unije i Sjedinjenjih Američkih Država koji i te kako mogu efikasno da utiču na promenu politike", navodi Milićević.

"Pristici rastu"

Analitičari smatraju i da bi razlika u stavovima Aljbina Kurtija i međunarodne zajednice, mogla bi da kosovske građane izvede na vanredne parlamentarne izbore.

"Ako se ništa ne dešava, neko će pokušati da ga ruši. Ne mogu reći da li će biti do kraja godine ili sledeće godine, ali smo uglavnom navikli na Balkanu, ako se ne događa ništa dve godine, uvek dođe do toga da pritisci rastu, zato što ima ljudi koji čekaju da dođu na vlast", navodi novinar Idro Seferi.

Kako napominje Šeholi, dijalog sa Srbijom "rušio" je do sada tri premijera kosovske vlade.

"To znači da će SAD i Evropska unija da vrše veliki pritisak, a pritisak znači da treba da rešiš situaciju, ako ne rešiš, mi smo ovde svedoci da je dijalog sa Srbijim rušio do sada tri premijera vlade Kosova, počev od, ako se sećate, Ise Mustafe, pa potom Ramuša Haradinaja, pa Avdulaha Hotija", dodaje Šeholi.

Srpska pravoslavna crkva je prošle godine prekinula odnose sa aktuelnim kosovskim vlastima, a srpski predstavnici u kosovskim institucijama već nekoliko puta najavljuju napuštanje istih zbog nepoštovanja verskih i političkih prava Srba.

Komentari (0)

Srbija