Politika

Euronews veče o otkazanoj poseti Lavrova: "Srbija u delikatnoj situaciji, možda je ovo najmanja šteta za nas"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

22:34

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ipak nije došao u posetu Srbiji. Razlog je zabrana Severne Makedonije, Crne Gore i Bugarske, koje nisu dozvolile da ruski avion preleti preko njihovih zemalja. Tako je okončana neizvesnost oko dolaska Lavrova u Beograd koja je trajala nekoliko dana, a šta ona znači za Srbiju, bila je tema emisije Euronews veče.

Spoljno-politički komentator i nekadašnji dopisnik iz Berlina Miroslav Stojanović smatra da je Srbija dobro prošla, iako se nalazi u delikatnoj situaciji.  

"Svi traže diplmatske poene i u uvoj situaciji. Sbija je dobro prošla, nije otkazala posetu, iako je vršen veliki pritisak, a dolazak Lavrova bi stavio Srbiju u prvi plan. Možete da zamislite da je došao kako bi bilo, Srbija bi bila na brisanom prostoru. Možda zvuči paradoksalno, ali mislim da smo dobro prošli", rekao je Stojanović.

Euronews Srbija

 

Kako kaže, nedolazak Lavrova neće uticati na Srbiju kada je snadbevanje gasa u pitanju.

"Problemi mogu nastati oko tranzita, može nešto da zaškripi preko Bugarske, uvek je problem u snabdevanju. Nemci su tražili izgradnju Severnog toka 1 i 2 da bi zaobišli Ukrajinu, koja je kada je hladna zima, zavrtala slavinu. Tražili su siguran put preko baltičkih zemalja", dodao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, tri zemlje koje nisu dozvolile Lavrovu da doputuje u Srbiju, odluku nisu donele samoincijativno.

"Verujem da je bilo pritisaka sa strane, ali one bi to rado uradile da pokažu koliko su solidarne i discplinoivane. Verujem da odluku nisu donele samoinicijativno. Ovo je veliki zalogaj, sigurno su konsultovale partnere u Briselu", objasnio je on. 

Zabrana dolaska Lavrova predstavlja diplomatski poraz Rusije, ocenio je saradnika Instituta za Evropske studije Milan Igrutinović.

"Ovo je šamar Rusiji, ako gledate da su to uradile relativno male zemlje. Čini mi se da je za Rusiju glavna stvar da pokaže da ima prijatelje i mesto u Evropi koji može da primi ministra spoljnih poslova. Možda je ovo najmanja šteta za nas. Ne znamo s kojim motivima i ko je predložio posetu, pretpostavljamo da je u pitanju gasni aranžman", rekao je Igrutinović.

Euronews Srbija

 

Igrutinović kaže da Rusija pokušava da uvuče Srbiju u sopstveni gubitak, o čemu svedoče  reakcije zvaničnika iz Moskve.

"Ovo je delom i tehničko pitanje, gde je prvim paketom sankcija svim članovima Dume zabranjeno da lete. Ovo je logičan korak i držali su se dogovora da ruski avion ne može da obavi let. Do sada Lavrov nije uspeo da ode ili preleti zemlje EU, iako je bilo nekoliko izuzetaka. Očigledno je da bilateralni odnosi Srbije i Rusije nikome nisu važni u EU", rekao je Igrutinović.

Sagovornici su saglasni da Rusija ovim dešavnjima pokušava da lopticu prebaci na Srbiju.

"Ne mogu da verujem da nisu znali na kakve prepreke će naići. Namerno uvlače Srbiju, idu za principima, kažu nezavisna i neutralna zemlja ima prava. Hoće kao što je Putin izvukao primer Kosova, hoće Zapadu da kaže da krši Međunarodno pravo i poziciju jedne zemlje koja treba da bude nezavisna. Idu na princip, a ne govore pojedinačno šta to znači", objasnio je Stojanović.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Dzo

07.06.2022 12:21

Kazite Vi nama, sta kazu Evropljani koje nas predsednik naziva coporom

Zaječarac

07.06.2022 20:45

Ako dolazi najbitniji čovek Evrope Šolc onda Vučiću bori se za naše ljude. Ostavi rusofile oko sebe i stavi sankcije Rusiji, odmah,(nema tu šta i dokle da se čeka više). Zašto kasniš toliko, nije te briga za tvoj narod i za tvoju Srbiju? Sam znaš koliko puta je Rusija ponizila Srbiju i uništila ovih godina, znam da znaš. Zašto je titraš ond još uvek? Samo ti i nijedan više predsednik na svetu.

Srbija