Politika

Članovi Odbora za spoljne poslove i Rade o situaciji u Ukrajini i saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

17:55

Članovi Odbora za spoljne poslove i Rade o situaciji u Ukrajini i saradnji
Članovi Odbora za spoljne poslove i Rade o situaciji u Ukrajini i saradnji - Copyright Youtube/Printscreen/Телеканал Рада

veličina teksta

Aa Aa

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Vesna Marković i članica Odbora Dubravka Filipovski, održale su danas video sastanak sa članovima Odbora za spoljne poslove i međuparlamentarnu saradnju Vrhovne rade Ukrajine, na kojem se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u toj zemlji, kao i o mogućnostima za unapređenje međuparlamentarne i ukupne bilateralne saradnje.

Nakon što je predsednik Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Oleksandsar Merezko govorio o situaciji u njegovoj zemlji Marković je izrazila saosećanje sa prijateljskim ukrajinskim narodom i žaljenje zbog velikog broja žrtava i razaranja u toj zemlji.

Ona je irazila nadu da će u što skorije vreme biti zaustavljeni sukobi i da će doći do mirnog i održivog rešenja.

Marković je posebno istakla da Srbija podržava međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i zahvalila je Ukrajini na principijelnom stavu i podršci Srbiji.

Podsetila je da je Srbija podržala brojne rezolucije, deklaracije, odluke i izjave u UN, OEBS i EU osudivši rusku agresiju na Ukrajinu, kao i kršenje principa međunarodnog prava. Navela je i da će ukrajinskim izbeglicama koje se nalaze u Srbiji biti pružena sva neophodna podrška.

Sagovornici su se složili da su Srbija i Ukrajina dve prijateljske zemlje koje teže istom cilju - članstvu u Evrospkoj uniji.

Ocenili su da se međuparlamentarna saradnja može intenzivirati, kako kroz kontakte poslaničkih grupa prijateljstva, ali i kroz saradnju odbora nadležnih za evropske integracije. 

Komentari (0)

Srbija