Politika

Završena sednica Skupštine grada Beograda: Konstituisan novi saziv, Nikodijević ponovo izabran za predsednika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/06/2022

-

10:21

Završena sednica Skupštine grada Beograda: Konstituisan novi saziv, Nikodijević ponovo izabran za predsednika
Završena sednica Skupštine grada Beograda: Konstituisan novi saziv, Nikodijević ponovo izabran za predsednika - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Izborom sekretara Skupštine grada Beograda i njegovog zamenika, kao i članova administrativno-mandatne komisije, danas posle podne završena je konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda.

Odbornici su za sekretara Skupštine Grada Beograda izglasali diplomiranu pravnicu Biljanu Živković, koja je i u prethodnom sazivu obavljala tu funkciju, a za njenu zamenicu pravnica Tatjanu Vučenović.

Na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta doneta su i rešenja o izboru 19 članova Administrativno-mandatne komisije.

Ranije danas, za predsednika Skupštine grada Beograda izabran je funkcioner Socijalističke partije Srbije Nikola Nikodijević, koji je i u prethodna dva saziva obavljao tu funkciju.

Na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta za izbor Nikodijevića je glasalo 57 odbornika. Glasanje je bilo tajno, a od ukupno 110 odbornika, glasalo je njih 57. Za njegovog zamenika izabran je član Socijaldemokratske partije Srbije i odbornik sa liste "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" Igor Jovanović.

Nakon izbora Nikodijevića, devetoro odbornika Skupštine grada Beograda podnelo je usmene ostavke. Iz odborničke grupe SPS-JS usmenu ostavku podnela je Ivana Vilotijević. Ostavke su podneli i odbornici liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Marija Zdravković, Tatjana Vandorov, Nenad Krstić, Marko Čkonjević, Bojana Višekruna, Miroslav Kočić i Konstantin Kostjukov. Sa liste "Moramo" ostavku je podneo Radomir Lazović.

Inače, sednicom Skupštine grada Beograda, predsedavao je Toma Fila, odbornik Socijalističke partije Srbije (SPS) kojem je odmah na početku sednice Vladeta Janković ustupio mesto kao sledećem najstarijem odbroniku. Na samom početku Janković je objavio da će se odreći i odborničkog mandata, a SSP, DS, Moramo, Dveri i Narodna stranka saopštili su da neće glasati.

U prvom delu sednice Skupština grada Beograda potvrdila je odborničke mandate prema izveštaju Verifikacione komisije koju čine Nebojša Bakarec, Igor Gospavić i Natalija Stoimenović. To znači da je prestao mandat prethodnim organima izvršne vlasti koji su u dužnosti da tu funkciju obavljaju do stupanja novih izvršnih organa.

U jednom trenutku došlo je do rasprave kada su opozicioni odbornici kritikovali odbornika SNS-a Aleksandra Šapića da krši član 11 poslovnika, kao i da je "godinama unazad u sukobu interesa", te da zbog toga ne može biti izabran za odbornika. Rasprava je nastavljena i optužbama odbornika SNS-a Nemanje Joksimovića o "stranim plaćenicima" u redovima odbornika opozicije, nakon čega je Toma Fila predložio da se prestane sa diskusijom i odredio pauzu od 30 minuta.

U daljem nastavku sednice otvorena je rasprava na kojoj su kandidata za predsednika Skupštine grada Beograda Nikolu Nikodijevića podržale SNS i SPS. Opozicioni odbornici koalicija "Moramo" i "Ujedinjeni za Beograd" nisu podržali predlog da Nikola Nikodijević bude predsednik Skupštine grada Beograda. Za Nikodijevića neće glasati ni odbornici Demokratske stranke, Zavenika, Dveri i POKS. Nezavisni odbornik Vuk Stanić, koji je prethodno isključen iz POKS-a, podržao je izbor Nikodijevića.

Više od tri sata kasnije konačno je počelo glasanje za predsednika Skupštine grada Beograda, a petorka Narodne stranke napustila je glasanje.  

Nakon konstituisanja gradskog parlamenta, počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika.

Euronews/Maja Popović

 

Kandidat SNS-a za gradonačelnika poznat za 48 sati

Šef odborničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" u Skupštini grada, Aleksandar Mirković izjavio je danas da će SNS u narednih 48 sati saopštiti ime kandidata za gradonačelnika Beograda. Mirković je u skupštini rekao da očekuje da će i sam izbor gradonačelnika biti mnogo pre isteka zakonskog roka.

Skupština grada Beograda ima 110 odborničkih mesta, a novi saziv čine SNS sa 48 mandata, lista "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sa 26, koalicija "Moramo" sa 13 mandata.

Osam mandata ima SPS, sedam odbornika lista "Nada za Beograd", a po četiri mandata "Zavetnici" i koalicija oko Dveri. 

Nikodijević: Ostajemo posvećeni daljem razvoju Beograda

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da će ostati posvećen politici daljeg razvoja Beograda.

Nikodijević je novinarima, nakon što je ponovo izabran za predsednika gradske skupštine, rekao da novi saziv parlamenta ima devet odborničkih grupa, a da se u diskusiji o izboru predsednika videlo da postoje političke i suštinske razlike između vladajuće koalicije, SNS i SPS, nasuprot drugim odborničkim grupama.

"Ono što mi smatramo da je dobro i čime se ponosimo, što ističemo kao naše rezultate, drugi su kritikovali. Mi i dalje ostajemo posvećeni politici daljeg razvoja Beograda", rekao je Nikodijević.

Dodao je da je ponosan na projekat spalionice u Vinči, Beograda na vodi koji je "novi simbol Beograda", na veliki broj dece koja danas idu u vrtiće u odnosu na pre desetak godina…

"Mislimo da je ono što smo radili bilo dobro. Sa tim rezutatima smo izašli pred građane. Građani su nam dali poverenje na osnovu kojeg su SNS i SPS formirale koaliciju", dodao je Nikodijević.

Naveo je da SNS i SPS imaju izvanrednu saradnju u poslednjih osam godina i da su postigli dobre rezultate za grad, pre svega ekonomske i da su pokrenute investicije i izgradnju infrastrukture.

Na pitanje da li će ovo biti najkraći mandat i da li će trajanje Skupštine biti oročeno, Nikodijević je rekao da još nije završena konstitutivna sednica i da se ne može govoriti o trajanju, ali da koliko god da bude trajao mandat, može da garantuje da će boriti da svakog dana učine nešto dobro za Beograd i građane.

Na pitanje za kada će zakazati sednicu na kojoj će se birati gradonačelnik i zamenik gradonačelnik i da li može da potvrdi da će i tada biti aktuelna sadašnja većina, Nikodijević je rekao da SNS i SPS koalicioni partneri dugi niz godina i na republičkom i gradskom nivou.

"Nastavljamo da zajedno sa SNS vodimo Beograd ponosni na rezultate koje smo zajednički ostvarili. Sednica na kojoj će biti izabran gradonačelnik zakazaću u zakonskom roku i na vreme ću obavestiti javnost. Verujem da ćemo sa podjednakim entuzijazmom i elanom nastaviti da se borimo za građane Beograda", rekao je Nikodijevć.

Na pitanje o kandidatu za gradonačelnika, Nikodijević je rekao da je SNS apsolutni pobednik izbora i da je osvojila najviše mandata, a da će on Skupštini grada predložiti onoga koga predloži SNS. On je zahvalio odbornicima na ukazanom poverenju da treći put bude predsednik gradskog parlamenta.

Jovanović zamenik predsednika Skupštine grada

Član Socijaldemokratske partije Srbije i odbornik sa liste "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve" Igor Jovanović izabran je danas za zamenika predsednika Skupštine grada Beograda.

Na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta za Jovanovića je glasalo 57 odbornika.

Jovanović je zahvalio odbornicima na izboru i izrazio nadu da će novi saziv biti iskorišćen za što bolji i efikasniji rad u interesu grada.

"Iskoristićemo naredni period za razgovare sa svim odborničkim grupama o daljem toku rada gradskog parlamenta", rekao je Jovanović.

Opozicija: Tanka većina, bliži novi izbori u Beogradu

Nakon što je Nikola Nikodijević ponovo izabran za predsednika Skupštine grada Beograda, glasovima 56 odbornika SNS i SPS, i jednog samostalnog odbornika, predstavnici opozicije ocenili su da je to "tanka" većina, sa kojom je, kažu, teško voditi grad i donositi odluke.

Šef odborničke grupe "Moramo" Dobrica Veselinović rekao je novinarima da SNS i SPS imaju "tanku većinu" jer imaju jednog odbornika koji je "prebegao" iz koalicije NADA i dao im podršku.

"To smo ustanovili time što svi odbornici opozicije nisu uzeli glasačke listiće i nisu izašli na glasanje. Prostim prebrojavanjem videli da je on jedna osoba koja čini dodatak toj većini", rekao je Veselinović.

Zato će, kaže, biti "vrlo čupavo" da se većina u gradskom parlamentu i održi.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je da u gradskom parlamentu nije formirana većina koja bi mogla da funkcioniše u narednom periodu, jer bi, tvrdi, u suprotnom, na današnjoj sednici birali gradonačelnika Beograda i Gradsko veće.

Na pitanje kako Narodna stranka gleda na mogućnost novih izbora u Beogradu, Pavlović je rekao da novi izbori uopšte ne treba da budu tema i da je to "dimna zavesa" koja je, kako kaže, poslužila da se opravda razgovor Aleksandra Vučića i Dragana Ðilasa.

Šef odborničke grupe "Ujedinjeni" Mila Popović rekla je da su većinu u Skupštini grada formirale stranke koje su izgubile poverenje građana Beograda.

Dodala je da je Skupština grada "oročena" i da su posle današnje sednice bliži novi izbori u Beogradu.

Komentari (0)

Srbija