Politika

Petković razgovarao sa Hilom i Mekdavelom o dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2022

-

12:37

Petković razgovarao sa Hilom i Mekdavelom o dijalogu Beograda i Prištine
Petković razgovarao sa Hilom i Mekdavelom o dijalogu Beograda i Prištine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom i direktorom Kancelarije za južne i srednje-evropske poslove u Stejt Departmentu Martinom Mekdavelom. On je Hila i Mekdavela upoznao sa trenutnom fazom dijaloga u Briselu i koracima koje Beograd preduzima u cilju iznalaženja rešenja u ključnim oblastima važnim za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i život svih građana na prostoru KiM, saopštila je Kancelarije za KiM.

Podvukao je da je Beograd i u prethodnom periodu pokazao spremnost, otvorenost i fleksibilnost u iznalaženju konstruktivnih rešenja koja treba da pomognu rešavanju otvorenih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine, ali da je upitno da li i sa druge strane pregovaračkog stola postoji takva spremnost jer je, kako je rekao, do sada bila više nego očigledna opstrukcija Prištine.

Kako se navodi, Petković je istakao da je važno da se postigne napredak u oblasti potrage za nestalima i u energetici i da je Beograd posvećen nalaženju održivih rešenja u tim i drugim oblastima, ali da, kako kaže, postoji opravdana sumnja u spremnost Prištine na poštovanje i implementaciju kako dosadašnjih, tako i budućih dogovora.

Ukazao je na seriju incidenata i etničke netrpeljivosti kojima su bili izloženi Srbi na prostoru KiM, kao i da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast bilo 184 etnički motivisanih incidenata što, kako je naglasio, onespokojava srpski narod na prostoru KiM, ali odvraća i potencijalne povratnike.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Takođe, direktor Kancelarije za KiM upoznao je sagovornike sa listama na kojima se nalazi 72 Srba zbog odbrane njihovih legitimnih prava, koje su prethodnih dana proširene čelnicima Srpske liste i istakao da je reč o ''političkom zastrašivanju i odmazdi vlasti u Prištini'' koja, kako je rekao, na taj način želi da dodatno destabilizuje prilike na terenu.

Petkovič je podsetio i na činjenicu da šest godina vlasti u Prištini odbijaju da sprovedu odluku suda o povraćaju 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani, što je u svom poslednjem izveštaju zabeležio i Stejt department.

Naglasio je da Srbi na KiM devet godina čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština koja, podvukao je, treba da zaštiti i garantuje njihova kolektivna prava, što je posebno važno u svetlu narastajućeg broja incidenata koje generišu vlasti u Prištini.

''Upravo zbog bezbednosti i smirivanja tenzija na terenu, važno je da razgovaramo i Beograd čvrsto veruje da je jedino dijalog mehanizam za rešavanje svih problema'', zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija