Politika

Petković s Bocan-Harčenkom o dijalogu i situaciji na KiM: Svakodnevno sve veći broj incidenata

Komentari

Autor: Tanjug

01/06/2022

-

16:03

Petković s Bocan-Harčenkom o dijalogu i situaciji na KiM: Svakodnevno sve veći broj incidenata
Petković s Bocan-Harčenkom o dijalogu i situaciji na KiM: Svakodnevno sve veći broj incidenata - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o toku dijaloga Beograda i Prištine i političko-bezbednosnoj situaciji u Pokrajini.

Petković je naglasio da je srpska strana na sastancima u Briselu uvek pokazivala konstruktivnost, što potvrđuje i činjenica da je Beograd ispunio sve preuzete obaveze iz dijaloga, dok prištinska strana više od devet godina odbija da ispuni dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i brojne druge sporazume.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, Petković je istakao da i pored stalnih opstrukcija Prištine, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i dijalogom i na tome će nastaviti da insistira, iako je odbijanje prištinske strane da ispuni preuzete obaveze velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa.

On je skrenuo pažnju na povećan broj incidenata koji se gotovo svakodnevno dešavaju u našoj južnoj pokrajini, sve učestalije skrnavljenje pravoslavnih crkava, napade na Srbe i njihovu imovinu što pokazuje da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje međusobnog poverenja, mira i suživota na prostoru KiM.

Petković je zahvalio ruskom ambasadoru na otvorenom i iskrenom razgovoru i kontinuiranom razumevanju da je jedino u okviru dijaloga moguće postizanje kompromisnog rešenja i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija