Politika

Šalenberg u Beogradu: Od suštinskog značaja je da kažemo da očekujemo da Zapadni Balkan postane deo EU

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

13:20

Šalenberg u Beogradu: Od suštinskog značaja je da kažemo da očekujemo da Zapadni Balkan postane deo EU
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg istakao je u Beogradu da je ključni pokretač za stabilnost i saradnju Evropska unija i niko drugi. Šalenberg je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, ukazao da dve zemlje imaju dugogodišnju vrlo blisko prijateljstvo, da ih povezuje kulturni i ljudski most.

Naglasio je da je Austrija među prva tri najveća strana investitora, i da i dalje postoji interesovanje austrijskih kompanija da povećaju investicije.

Šalenberg je naglasio da je potez Rusije izazvao veliki šok, koji se oseća svuda, pa i ovde.

"Rusija je svojim potezima prešla i izvan same Ukrajine i mogla bi destabilizovati druge prostore. Mislim da je od suštinskog i geostrateškog značaja EU da sada jasno kažemo da očekujemo da ovaj region Zapadnog Balkana postane van svake sumnje deo EU, da se ovde sprovede evropski način života. To je ujedno zaštita od destabilizacije", poručio je on.

Šalenberg je istakao da je Austrija, u tom smislu, predložila nešto u smislu destabilizacije.

Govoreći o austrijskom non pejperu, rekao je da je od obećanja u Solunu prošlo 19 godina, što je predugo.

"Naš predlog je da se prema državama regiona korak po korak iz jedne oblasti u drugu, bilo da je energija, saobraćaj ili nešto drugo, odnosimo kao prema punopravnim članicama. Evropska perspektiva nije jednosmerna ulica. Nalazimo se pred korenitim potresom našeg sistema bezbednosti u Evropi. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane“, podvukao je on.

"Srbija kao najveća zemlja u regionu deli odgovornost"

Šalenberg je kazao da je Austrija sa ohrabrenjen videla jasan stav svih zemalja regiona na sednici UN u osudi agresije Rusije i dodao da tako treba da nastave.

"Srbija kao najveća zemlja u regionu deli i značajnu odgovornost", podvukao je šef austrijske diplomatije.

Šalenberg je rekao da su regionalna saradnja i stabilnost bitni, da je važno da postoji regionalno tržište, i izrazio je, s tim u vezi zahvalnost Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu što će nastaviti Berlinski proces, jer je, kaže, bio inkubator u kojem su nastajale ideje saradnje.

"Ako govorimo o regionalnoj stabilnosti veoma važna je postepena normalizacija odnosa Beograda I Prištine. Raduje me što je predsednik Aleksandar Vučić u petak izjavio da će pokušati sve da dođe do pomaka. Dijalog su iglene uši kroz koje se posmatra region, i zato je važan“, rekao je on.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodn Miljević

 

 

Šalenberg je apelovao da se uprkos svih poteškoća napreduje.

Ukazao je da dolazi iz srednje Evrope koja je puna istorije, i koja je pravila više problema, ali i naglasio da treba pogledati gde je sada taj deo kontinenta.

"Isti model uspeha može da funkcioniše i ovde. Ključni pokretač bila EU i niko drugi", uveren je šef austrijske diplomatije.

Selaković: Srbija na putu ka EU,put ne zavisi samo od nas

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da je Srbija jasno na svom evropskom putu, ali da je potrebno da se među državama članicama EU postigne konsenzus o tome da li žele da Zapadni Balkan postane sastavni deo Unije.

"Jedno je grčka želja, a drugo zvanični stav EU", rekao je Selaković odgovarajući na pitanje novinara povodom izjave grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa da je želja Grčke da čitav Zapadni Balkan bude integrisan u EU do 2033. godine.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije sa ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Aleksanderom Šalenbergom, Selaković je rekao da Grčka kao neko ko je bio jedan od promotera integracije Zapadnog Balkana još od Samita u Solunu 2003. godine jeste vitalno zainteresovana da ovaj deo Evrope vidi u okviru EU, ali da je to pitanje i za preostale članice.

"To je pitanje za sve države članice i nije tu samo pitanje gde je Srbija, već i gde je EU i da li Unija želi čitav Zapadni Balkan u svom članstvu ili ne i ako ga želi, kada i pod kojim uslovima", ističe šef srpske diplomatije.

U tom smislu podsetio je da je na Samitu u Solunu najavljeno da će 10 država postati članice Unije i da su te države znale jasno pod kojim uslovima i koga dana postaju države članice.

Zahvalio se Šalenbergu što je jasno rekao da je prošlo 19 godina od kada je Zapadni Balkan na evropskom putu.

"Mi ni posle 19 godina ne znamo gde smo i kada ćemo negde doći. Srbija je opredeljena da ostane na svom evropskom putu, reformiše svoje društvo zbog svojih građana, zbog svoje ekonomske i privredne zajednice, zbog toga što želimo da budemo usklađeni sa evropskim društvima kojima težimo više od 200 godina kada smo krenuli da obnavljamo svoju državnost", kazao je šef srpske diplomatije.

Podvukao je da je Srbija na svom evropskom putu, ali da je očigledno da taj put ne zavisi samo od naše zemlje.

Kako kaže, na nama je da radimo i unapređujemo svoje društvo, pravni sistem, poslovanje, nivo investicija iz država članica EU...

"Jasno je gde Srbija sebe vidi i šta smatra kom tipu društva želi da pripada, ali pre toga potrebno je da se među državama članicama postigne konsenzus", istakao je Selaković.

Vučić: Srbija ceni podršku Austrije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas u razgovoru sa Aleksanderom Šalenbergom u Beogradu da Srbija ceni angažovanje Austrije na proširenju Evropske unije i podršku koju pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu.

 

 

Vučić je na Instagram profilu "budućnostsrbijeav" saopštio da je ministra Šalenberga upoznao sa aktuelnom situacijom u regionu, kao i da je u razgovoru bilo reči i o najvažnijim aspektima bilateralne saradnje, evropskim integracijama Srbije, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju zemlje Zapadnog Balkana na evropskom putu.

"Saglasili smo da još više treba zajednički da radimo na jačanju multilateralizma i rešavanju globalnih izazova današnjice, uz međusobno razumevanje i uvažavanje", naveo je Vučić.

Uz objavu su postavljene i fotografije sa sastanka.

Brnabić: Srbija čvrsto za nastavak reformi i saradnju u regionu

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u Beogradu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksanderom Šalenbergom razgovarala o bilateralnim i ekonomskim odnosima dve zemlje, saradnji u regionu i evrointegracijama Srbije.

Predsednica Vlade zahvalila je Austriji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Zapadnog Balkana, ističući da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak reformskog procesa i istovremeno čvršću saradnju unutar regiona, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Saradnja u regionu predstavlja jedan od ključnih prioriteta ove vlade i Srbija ulaže velike napore na regionalnom umrežavanju, a kako bi omogućila veću konkurentnost naše privrede i veću atraktivnost regiona za privlačenje investicija, što kao rezultat utiče na povećanje životnog standarda svih građana", kazala je Brnabić.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Takođe, naglasila je da Austrija predstavlja i izuzetno važnog privrednog i trgovinskog partnera i jednog od najvećih stranih investitora u Srbiji.

Brnabić je ocenila da reforme koje Srbija sprovodi, predstavljaju ulog i za intenziviranje ekonomske saradnje u budućnosti sa našim partnerima i dolazak novih austrijskih kompanija srpsko tržište.

Kada je u pitanju sektor energetike, Brnabić je zaključila da će pitanje energetike biti jedno od ključnih pitanja za buduću srpsku vladu i jedan od najvećih izazova evropske zajednice, i u tom svetlu istakla značaj saradnje sa našim partnerima, od kojih Austrija zauzima značajno mesto.

Ocenjujući veoma pozitivno ekonomski rast Srbije u proteklom periodu, šef austrijske diplomatije je istakao da postoji interesovanje za intenziviranje ekonomske saradnje i saradnje u oblasti energetike, naročito u oblasti obnovljivih izvora energije.

On je kazao da Srbija pripada evropskoj porodici i da će u tom smislu Austrija nastaviti sa podrškom evrointegracija naše zemlje.

Sastanku sa Šalenbergom, prisustvovala je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Komentari (2)

МаријА

13.06.2022 15:53

Прво мора да се реши српско национално потања од уједињење и реујединење,Старе Србије, ЦГ, Српске и Србије. Ослобођење КиМ и РСК

Niš

13.06.2022 17:39

Pre skoro dve nedelje počeli su plaćeni BOTOVI od strane Rusofila i Desničara da stavljaju komentare ovde: sve najbolje o Rusiji i Putinu i ono najgore o Evropi i Americi. Čim ‚‚neko može da piše da Rusija nas voli i da će nas spasiti i da je ulagala u Srbiju ovih godina više od 10eura zna se ko su ti ljudi... Rusija godinama uništava Srbiju i još uvek radi na tome, dok može.

Srbija