Politika

Joksimović: Klaster 3 neće biti otvoren u junu

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

11:34

Joksimović: Klaster 3 neće biti otvoren u junu
Joksimović: Klaster 3 neće biti otvoren u junu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je za nju najvažnija poruka koju je iz Beograda poslao nemački kancelar Olaf Šolc ta da je Nemačka prihvatila činjenicu da će se Evropska unija (EU) proširiti.

Istovremeno, Joksimović je gostujući na RTS-u rekla da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3, ali da on neće biti otvoren krajem juna i kao razlog za to navela neusklađivanje sa režimom restriktivnih mera prema Rusiji.

"Što se nas tiče, mi smo potpuno spremni za otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast, međutim, jasno je bilo da nećemo otvoriti klaster u junu, upravo zbog neuskladivanja sa režimom restriktivnih mera. Nisam baš optimista ni što se tiče drugih, ali ima vremena do kraja godine", rekla je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, čeka nas mnogo izazova – "energetska, prehrambena i svaka druga kriza koju moramo zajedno da rešavamo i zato je važno da Srbija čvrsto bude na evropskom putu" .

Navela je da se 23. i 24. juna u Briselu održava konferencija na visokom nivou, kojom se završava šestomesečno francusko predsedavanje EU, kao i da je bila ideja da se vidi da li može da se napravi prodor prema Severnoj Makedoniji i Albaniji u smislu otvaranja pregovora.

Odgovarajući na pitanje da li su poziv Srbiji da uvede sankcije Rusiji i da se pregovori Beograda i Prištine završe međusobnoim priznanjem, novi uslovi, Joksimović je rekla da su to stavovi pojedinih zemalja koji nismo čuli prvi put, ali da se radi o konceptu Evropske unije.

"U EU postoji statusna neutralnost zato što postoji pet država koje ne priznaju tzv. nezavisno Kosovo i zbog toga je naš pregovarački okvir statusno neutralan i ne postoji zahtev za međusobnim priznanjem", rekla je Joksimović.

Dodala je da bi to bilo umetanje unapred očekivanja kako će se dijalog završsiti, a u dokumentima i pregovaračkom okviru jasno piše da će se okončati sveobuhvatnim sporazumom o normalizaciji odnosa do koga bi trebalo da dovede niz prethodno ispunjenih manjih sporazuma.

Upitana koliki manevarski prostor Srbija ima kada je reč o uviđenju sankcija Rusiji, Joksimović je rekla da se ovde ne radi o manevarskom prostoru i da je Srbija u startu pokazala potpunu privrženost, odnosno da deli iste vrednosti poštovanja međunarodnog mira i poretka i nepovredivosti teritorijalnog integriteta.

"Glasajući za rezolucije u UN i mnogim drugim značajnim telima multilateralnog sveta, pokazali smo da oko toga nema dileme. Restriktivni režim sankcija je za nas izazovan iz više razloga i mislim da naši građani to potpuno razumeju", rekla je ona.

Govoreći o tome da li je zbog rata u Ukrajini Srbija bliža ili dalja od EU, Joksimović je rekla da je naša pozicija čvrsta i jasna kada je reč o poštovanju međunarodnog prava i rešenosti da evropski put nastavimo onako kako je definisan i kako je zacrtano po svim pravilima koje postoje.

Kada je reč o predlogu francuskog predsednika o formiranju Evropske političke zajednice, za koji se kaže da podrazumeva drugorazredno članstvo, Joksimović je rekla da nikada ne bi bila ministar za evropske integracije u zemlji koja hoće drugorazredno članstvo.

"Hoćemo članstvo onakvo kako jeste. Naravno da su dobrodošle sve ideje produbljivanja saradnje i integracije i pre članstva jer to nije suprotno jedno drugom i može da pomogne naročito kada je u pitanju Srbija", rekla je ona.

Dodala je i da su svi novi predlozi koje čujemo najmanje usmereni na zemlje koje su duboko u procesu pristupanja EU i da se traži rešenje za davanje mogućnosti evropske perspektive i drugim zemljama.

Komentari (2)

Sremac

14.06.2022 15:45

Ova gospođa(?) da ima obraza odavno ne bila tu.Ubedljivo najneuspešnije ministarstvo,i najnesposobniji ministar-ka.Po tome se vidi koliko nam je stalo do EU.

ljubica

14.06.2022 17:46

E, pa gospodjo Joksimović pitajte bilo koga da li bi klaster ili da se zimus greje pa ćete videti šta će reci?

Srbija