Politika

Joksimović: Nemačka je strateški partner u ostvarivanju ciljeva zelene agende

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2022

-

14:22

Joksimović: Nemačka je strateški partner u ostvarivanju ciljeva zelene agende
Jadranka Joksimović i Tomas Šib - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je u Nemačkoj dobila strateškog partnera kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva zelene agende, odnosno borba protiv klimatskih promena i uspostavila stalne kanale komunikacije na najvišem nivou, što je diplomatija visoke ekonomske frekvencije, izjavila je danas u Beogradu ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je na Trgu republike, gde je obeleženo više od 20 godina Nemačke razvojne saradnje (GIZ) u Srbiji, rekla da je danas važan dan, ne samo u okviru procesa evropskih integracija već i za suštinske reforme u našoj zemlji.

"Mislim da je to od izuzetnog značaja jer je Nemačka snažna, uticajna zemlja u okviru EU i na globalnom nivou. I pored različitih stavova koje ponekad imamo, važno je što smo uspostavil stalne kanale komunikacije na najvišem nivou, to je diplomatija visoke ekonomske frekvencije", poručila je Joksimović okupljenima, među kojima je bio i ambasador Nemačke Tomas Šib.

Joksimović je istakla da je zahvaljujući saradnji sa Nemačkom i njenim investicijama, zaposlen veliki broj ljudi i obezbeđena nepovratna pomoć koju je Nemačka u proteklih 20 godina investirala u Srbiju.

"Nemačka je pomogla Srbiji da u nekim sektorima, za koje nikad i budžetu nemate dovoljno novca, dobije finansijsku podršku i radi u pravcu postizanja najviših evropskih standarda. Tu, pre svega, mislim na dualno obrazovanje, posebno srednjoškolsko, koje i u idućim godinama treba da se unapredi", navela je Joksimović.

Naglasila je da je danas najveći izazov energetska stabilnost kojom će, kaže, svi morati da se bave i u narednim godinama.

"To je ono što je tema svih u Evropi i mislim da je od velikog značaja što smo upravo u Nemačkoj pronašli strateškog partnera u okviru EU, kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva zelene agende", rekla je Joksimović.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ona je navela da je Srbija kroz razvojnu pomoć zajedno sa Nemačkom sanirala i proširila kapacitete hidroelektrane u Bajinoj Bašti i Zvorniku i da je daljinski sistem grejanja rehabilitovan i potpuno rekonstruisan u 25 opština širom Srbije.

Takođe,rekonstruisan je toplovod daljinskog grejanja ispod mosta "Gazela", izgradđeno postrojenje za kogeneraciju toplotne i električne energije "Voždovac", puštena su u rad prva dva postrojenja na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku u okviru programa uvođenja obnovljive energije iz biomase.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Joksimović je navela i da su započeti ili realizovani projekti unapređenja sistema vodosnabdevanja i prečišćavanja i upravljanja otpadnim vodama u 24 opštine, te programi unapređenja energetske efikasnosti, čija se realizacija programa očekuje do 2024 godine.

Šib: Cilj partnerstva je podrška Srbiji na putu ka EU

Šib je izrazio zadovoljstvo postignutim i osvrnuo se na nedavni susret nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Aleksandra Vučića u Berlinu, gde su, istakao je, obojica potvrdili snažno partnerstvo Nemačke i Srbije, posebno u oblasti ekonomije.

Šib je poručio da dve zemlje gaje blisko i intenzivno partnerstvo i da je uz pomoć kredita Nemačke razvojne banke (KfW) smanjena emisija ugljen-dioksid u vazduhu. Takođe, naveo je da GIZ implementira 26 projekata, među kojima su obuke mladih ljudi.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Cilj našeg partnerstva je podrška koju pružamo Srbiji, kako bi nastavila put ka članstvo u EU. Posebno u tom smislu sarađujemo sa Ministarstvom za evropske integracije", rekao je Šib i zahvalio ministru Joksimović na saradnji.

Događaj na Trgu republike organizovale su Ambasada Nemačke i KfW.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija