Politika

Mišel o dijalogu Beograda i Prištine: Obe strane treba da učine pomak u primeni ranijih dogovora

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

14:29

Mišel o dijalogu Beograda i Prištine: Obe strane treba da učine pomak u primeni ranijih dogovora
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Prištinu da se više angažuje u dijalogu sa Beogradom.

"Snažno angažovanje Kosova biće značajno u postizanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine. Obe strane treba da učine brz pomak u primeni svih ranijih dogovora", rekao je Mišel na konferenciji za novinare u Prištini sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

On je ocenio da bi to bilo značajno i za Beograd i za Prištinu, ali i za region. Mišel je naglasio i da bi trebalo "restartovati razgovore o sveobuhvatnom sporazumu na nivou lidera".

"Vreme je da se gleda napred i napredak u dijalogu je ključno za napredovanje na putu ka EU i za ceo region", rekao je on.

Mišel je rekao da je Zapadni Balkan strateški prioritet za EU i da je EU posvećena evropskoj perspektivi regiona.

Osmani je zatražila da pitanje vizne liberalizacije bude rešeno i dodala da će Kosovo krajem godine podneti zahtev za članstvo u EU, preneo je Kosovo onlajn.

Ona tvrdi i da je Kosovo posveceno dijalogu sa Srbijom uz posredovanje EU, jer je dijalog, kako je rekla, "vitalan proces koji obe zemlje približava EU". Osmani je ponovila i da treba biti fokusiran na međusobno priznanje, jer je to, kako smatra, jedino rešenje koje obezbeduje mir i stabilnost regiona.

Komentari (0)

Srbija