Politika

Kurti: Može doći do destabilizacije na Severu "zbog kriminalnih struktura", Srpska lista: Najdirektnije ugrožavanje mira

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2022

-

15:20

Kurti: Može doći do destabilizacije na Severu "zbog kriminalnih struktura", Srpska lista: Najdirektnije ugrožavanje mira
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija bi trebalo da pojačaju ekonomski i politički pritisak na Srbiju kako bi uvela sankcije Rusiji, rekao je na današnjoj konferenciji za medije kosovski premijer Aljbin Kurti. On je naglasio i da je Srbija ta koja ne želi da dijalog koji mora da se fokusira na, kako je rekao, međusobnom priznanju. Srpska lista je, reagujući na Kurtijeve izjave, saopštila da jedino on ugrožava mir i pozvala međunarodnu zajednicu da spreči kosovskog premijera da izazove sukobe na prostoru Kosova i Metohije.

Kurti je rekao da razlog zašto nema sastanaka u dijalogu ne treba tražiti u Prištini, već u Beogradu.

"Razlog zašto beže od razgovora, odugovlače sa konstituisanjem Skupštine i odlažu formiranje Vlade je taj što ne žele da uvedu sankcije Rusiji. Od 24. februara u Srbiji je porasla podrška građana Kremlju na štetu evropskih integracija. Pokušavaju da odlože konsolidaciju Vlade kako bi nastavili da sede na tri-četiri stolice. Želimo dijalog za dogovor, a ne dijalog zbog dijaloga. Sporazum mora da se zasniva na međusobnom priznanju. SAD, Nemačka i Brisel to kažu. Zainteresovani smo, aktivni, odgovorni. Šta će biti u budućnosti, nije u našim rukama. Treba pojačati evropski i američki pritisak na Srbiju. U ratu koji je u toku, ne možete biti neutralni. Dodatne prepreke koje imamo ove godine vezane su za Beograd“, rekao je Kurti.

Dogovor o nestalim licima je blizu, dodao je on, naglasivši da je Kosovo oprezno zbog, kako je rekao, "gorkog iskustva koje ima sa Beogradom".

"Postoje neka pitanja koja su ostala bez dogovora. Istakao bih glavnu razliku koja postoji u vezi sa tačnim nazivom lica koja su nasilno nestala tokom rata. Beograd insistira na da se radi samo o 'nestalima', a mi tražimo da to bude izraz 'nasilno nestali'”, rekao je Kurti.

Govoreći o zameni registarskih tablica, kosovski premijer je ponovio da su pripreme u toku kako bi se odluka sprovela u skladu sa Ustavom Kosova, upozorivši da može doći do destabilizacije na severu Kosova zbog, kako je rekao, "kriminalnih struktura" koje po njegovim rečima imaju podršku Beograda, pomenuvši i da "potpredsednik Srpske liste Milan Radočić radi za nelegalne strukture".

"Kurti stvara uslove kako bi Srbi sa KiM napustili svoja ognjišta"

Reagujući na Kurtijeve izjave, Srpska lista je je navela da svojim jednostranim potezima Aljbin Kurti nastoji da maltretiranjem golorukog srpskog naroda stiče "jeftine političke poene", i na taj način je jedini koji najdirektnije ugrožava mir na ovim prostorima, "svestan da nije u stanju da unapredi život Albanaca, niti ispuni ijedno obećanje koje je dao u kampanji".

"Za razliku od Aljbina Kurtija koji po svaku cenu želi haos i maltretira Srbe, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, zajedno sa Srpskom listom je tu da sačuva srpski narod od nasrtaja iz Prištine, jer nam je mir preko potreban u ovim kriznim vremenima. Treba naglasiti da je primera za Kurtijeve zle namere nebrojeno. Serija incidenata i primera institucionalnog nasilja koje obiluje zloupotrebom ovlašćenja, prekomernom, nesrazmernom i neiznuđenom primenom brutalne sile  nad golorukim građanima, Srbima, koje pripadnici kosovskih specijalnih jedinica kako na severu tako i na jugu sprovode nedeljama unazad su najbolji dokaz da Kurti želi da stvori takve uslove kako bi Srbi napustili svoja vekovna ognjišta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "na putu za ostvarenje Kurtijevog plana potpredsednik Radoičić i Srpska lista koja pod jedan barjak okuplja sve Srbe". "Zato ne čudi namera da se najbolji među nama proteraju lažnim optužbama kako bi se Srbi obezglavili, a Kurti nesmetano okupirao sever", ističe se.

"Srpska lista poziva međunarodnu zajednicu da ne ćuti na ugrožavanje mira, i da nadležne međunarodne snage koje su odgovorne za mir i bezbednost spreče Kurtija da izazove sukobe na ovim prostorima", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija