Politika

Kurti na srpskom jeziku pozvao na registraciju vozila, Petković: Nisu nelegalne tablice već kršenje sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

21:57

Kurti na srpskom jeziku pozvao na registraciju vozila, Petković: Nisu nelegalne tablice već kršenje sporazuma
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je na Fejsbuku video poruku, u kojoj je na srpskom jeziku pozvao građane na Kosovu i Metohiji da registruju svoja vozila do 30. septembra.

"Od 1. avgusta pa sve do 30. septembra ove godine, ovde i u ostala 33 opštinska centra biće organizovan proces registracije vozila, a time i prelazak sa ilegalnih tablica na one važeće prema zakonima naše države, tablice sa oznakama RKS", rekao je Kurti obraćajući se iz Centra za registraciju vozila u Prištini.

On je dodao da vozila koja treba da se registruju neće morati da budu predmet carine. Kurti tvrdi da je to veliki ustupak, imajući u vidu da bi, kako je naveo, carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno iznosila oko 5.000 evra.

Rekao je i da se prilikom prve registracije neće tražiti tehnički pregled vozila, a opštine, kako je naveo, mogu da odluče da odbiju deset evra koje traže na ime takse.

On je rekao da je vlada u Prštini na poslednjem sastanku usvojila odluku koja nalaže registraciju oznaka na tablice sa oznakama RKS i kojima se, kako tvrdi, teži da se uspostavi zakonitost i vladavina prava.

"Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca, što je u interesu svakog građanina naše zajedničke države", tvrdi Kurti.

On je dodao da će prištinska policija doneti administrativno uputstvo koje će detaljno regulisati svaki korak u vezi sa registracijom i olakšati građanima "naizgled komplikovane upravne radnje".

Petković: Ova provokacija neće proći

Ovim povodom reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji je poručio večeras Kurtiju da srpske tablice u Pokrajini nisu nelegalne, već da je nelegalno nepoštovanje i gaženje sporazuma.

"Srpske tablice na Kosovu i Metohiji nisu nelegalne, već postoje na osnovu zakona države Srbije i sporazuma iz Brisela. Jedino što je nelegalno jeste nepoštovanje i gaženje sporazuma, a nikako "KM" tablice", napisao je Petković na svom Tviter nalogu.

On je istakao da "ova provokacija i pokušaj oduzimanja srpskih vozila neće proći".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija