Politika

Dačić o navodima MSP Crne Gore: "Dalje ruke od Srbije, mešate se u naše unutrašnje poslove"

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2021

-

15:20

Dačić o navodima MSP Crne Gore: "Dalje ruke od Srbije, mešate se u naše unutrašnje poslove"
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio licemernim saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore, u kojem se naziva anahronim njegov poziv mitropolitu Joanikiju da reaguje, jer je, kaže Dačić, vlast u Crnoj Gori dogovorena na sastanku kod mitropolita Amfilohija.

"Kako to nije mešanje crkve u političke stvari?", upitao je Dačić i dodao da ga ne interesuje smena Zdravka Krivokapića, već smatra da svi treba da se dogovore i rade u interesu crnogorskog i srpskog naroda i time ne pogaze obećanje građanima.

Dačić je primetio da iz Crne Gore dolaze besmislene izjave i napadi poput onih da se, kako kaže, mešao u unutrašnje stvari Crne Gore time što je kazao da je Rezolucija o Srebrenici uperena protiv srpskog naroda, zato što je doneta ničim izazvana.

Bile su, kaže Dačić, i izjave da se Srbija mešala u izbore, da je navijala za predstavnike onih koji su bili protiv Mila Ðukanovića.

"Sada dobijamo od strane predstavnika vlasti koje su rušile Mila Ðukanovića gotovo slične optužbe. Čini mi se da nisu promenili čak ni one što pišu saopštenja u ime ministarstva", rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić objašnjava da je juče pozvao mitropolita Joanikija da se, imajući u vidu odgovornost mitropolije za predlaganje nosioca liste na izborima, pozabavi situacijom u vladajućoj koaliciji zato što su oni pobedili na talasu litija.

"Ne pravim Crnoj Gori nikakve probleme"

"Na intervenciju pokojnog mitropolita Amfilohija je Krivokapić postavljen za nosioca liste. Na osnovu toga su pobedili na izborima. Sada ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore kaže da je moj poziv da se uključi mitropolit anahron, da je to poziv na rušenje sistema, a šta su do pre nekoliko meseci radili kod Amfilohija", upitao je Dačić.

Kaže da bi voleo "kada bi mitropolit Amfilohije mogao da pogleda šta se dešava".

"Ne pravim Crnoj Gori nikakve probleme, mene Crna Gora i njihova unutrašnja politika ne intresuje. Ja samo kažem dalje ruke od Srbije, vi se mešate u naše unutrašnje poslove, zato što ste priznali Kosovo, zato što donosite rezolucije koje su uperene protiv srpskih interesa”, poručio je Dačić.

Dodaje da su Srbi i Crnogorci prijateljski i bratski narod, te da je pozvao i sve partnere iz Crne Gore da dođu u posetu, ali je i poručio da nikome neće dozvoliti da se u ime toga meša u unutrašnje stvari Srbije, a da pri tome optužuje Srbiju da se ona meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

Podsetimo, nakon što je parlament Crne Gore usvojio prošle nedelje Rezoluciju o Srebrenici, što je izazvalo reagovanja u Beogradu, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore. Oni su  tim povodom objavili saopštenje u kom se navodi da Rezolucija nije usmerena ni protiv jednog naroda i države.

"Prethodnih dana imamo priliku da svedočimo izjavama sa najviših državnih adresa Republike Srbije, ali i portala brojnih medija, od tabloidnih do onih mnogo ozbiljnijih, koje su, gotovo sve na isti način i sa istim ciljem usmerene direktno protiv Vlade Crne Gore, predsednika Vlade i predsednika Skupštine, kao i velikog dela poslanika u Skupštini Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija