Region

Abazović: Zvaničnicima iz Beograda treba da bude jasno - Crna Gora je nezavisna država i ne pristaje na poniženja

Komentari

Autor: FoNet

20/06/2021

-

18:16

Abazović: Zvaničnicima iz Beograda treba da bude jasno - Crna Gora je nezavisna država i ne pristaje na poniženja
Abazović: Zvaničnicima iz Beograda treba da bude jasno - Crna Gora je nezavisna država i ne pristaje na poniženja - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Svima treba da bude jasno, a naročito zvaničnima iz Beograda koji se u poslednje vreme poprilično bave Crnom Gorom, da je ovo nezavisna država koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini i ne pristaje na poniženja, izjavio je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović podgoričkim "Vijestima".

On je na taj način komentarisao izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je rezolucija o Srebrenici protiv vitalnih interesa srpskog naroda i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, koji je pozvao novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da se uključi u rešavanje političke krize u Crnoj Gori i da se pozabavi Zdravkom Krivokapićem.

Govoreći o političkoj krizi do koje došlo posle usvajanja rezolucije o Srebrenici, Abazović je istakao da ne postoji strah da će se Demokratska partija socijalista vratiti na vlast.

"Bez obzira na neke nesuglasice, teške reči ili nervozu, siguran sam da predstavnici parlamentarne većine neće prokockati istorijski preokret koji se desio prošlog avgusta, kada je po prvi put pokrenut demokratski točak, posebno zbog toga što pravu demontažu hobotnice tek očekujemo, jer ona umnogome zavisi od pravosudnih organa koji su na putu konsolidacije", kazao je Abazović.

Prema njegovim rečima, situacija u Crnoj Gori se predimenzionira, pogotovo van zemlje.

"Setite se koliko je ovakvih situacija bilo i sve su, na kraju, prevaziđene na prilično dobar način. Mnogo prašine, a malo konkretizacije i zato, relaksirano. Svima treba da bude jasno da su nacionalni interesi Crne Gore ispred bilo kakvih partijskih kalkulacija. Mi moramo da afirmišemo građanski koncept i evropsku politiku i sve naše odluke moraju biti kompatibilne sa tim ciljevima. Oko toga nema rasprave", rekao je Abazović.

Potpredsednik vlade je istakao da Crna Gora vodi dobrosusedsku politiku i pozvao je sve aktere da se manu nacionalizma, neprijateljstva i prošlosti, jer to nikome nije donelo ništa dobro.

"Budimo posvećeni rešenju problema i menjajmo budućnost. Spreman sam na dijalog sa kolegama i on je u ovom trenutku preko potreban. I premijer i lideri stranaka parlamentarne većine znaju da je izlaz iz ove situacije u razgovoru i dogovoru", poručio ja Abazović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa