Politika

U Starom Grackom održan parastos ispred spomenika žeteocima

Komentari

Autor: Anđelka Ćup

23/07/2022

-

13:34

U Starom Grackom održan parastos ispred spomenika žeteocima
U Starom Grackom održan parastos ispred spomenika žeteocima - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava 23 godine od stradanja 14 srpskih žetelaca u ataru sela Staro Gracko, nadomak Lipljana na Kosovu i Metohiji. Parastos stradalima, čije ubice još nisu privedene pravdi, služio je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Dok su sakupljali pšenicu na njivama, nedaleko od svojih kuća, ubijeni su, a potom, kako je tada navedeno u KFOR-u, masakrirani: Slobodan, Mile, Momir i Novica Janićijiveć, koji je imao samo 17 godina, Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić,  Milovan Jovanović i Andrija Odalović. Čitave porodice, ostale su bez svojih muških članova u jednom trenutku.

"KFOR je bio na licu mesta, odradio je uviđaj, odradio je sve, on mora da ima dokaze. Britanija mora, britanska vojska koja je bila ovde mora da ima, to ponavljam, znači ubeđena sam da imaju dokaze. Zašto kriju, zašto 23 godine kriju ubistva? Neka pogledaju oči mog brata, neka pogledaju dete od 17 godina, šta je ono uradilo, da bude masakrirano. Dosta je više, ja mislim da je vreme više i Kforu i Euleksu da priznaju svoje grehe, svoja dela koja su odradili. Sve su mi oduzeli“, kroz suze je poručila Slavica Popović, rođena Janićijević, koja je na današnji dan izgubila oca, strica i dva brata.

Za jedan od najtežih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji od dolaska međunarodnih snaga, još uvek niko nije odgovarao.

"Kada svi sabiraju letinu, tako su i naši žeteoci iz ovog kraja pošli da saberu pšenicu koju im je Bog darovao za hranu, za utehu, za radost. A došao je neprijatelj da poseje kukolj, da učini zločin iz mržnje i oni su nevino ubijeni kao jaganjci na njivi gospodnjoj, zato što su bili Srbi i što su samo hteli da uberu plodove svoga truda i svoga znoja”, rekao je episkop raško-prizrenski Teodosije posle parastosa koji je služio stradalima, dodavši da je Staro Gracko “sveto mesto i mesto stradanja, koje se ne sme zaboraviti”.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Parastosu je, osim predstavnika Kancelarije za KiM, Srba u lokalnim i centralnim kosovskim institucijama, prisustvovao i Milorad Pupovac.

"Došli smo da vas podržimo u sećanju na njihovo stradanje i da budemo sa vama i kada smo ovde i kada nismo, u isto tom sećanju. Takođe smo došli da vas podržimo i ohrabrimo u vašem življenu i borbi, da živite u svojim domovima, selima, zavičajima i da imate što bolje uslove za život", poručio je Pupovac.

Dva dana posle zločina u Starom Gracku, uhapšene su četiri osobe, koje su ubrzo pušene, a UNMIK policija je 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz obližnjeg sela Veliki Alaš zbog sumnje da je učestvovao u masakru nad srpskim žeteocima, ali je i on dva meseca kasnije, zbog navodnog nedostatka dokaza, oslobođen. Specijalno tužilaštvo u Prištini je 2017. godine  obustavilo  istragu.

U selu Staro Gracko, gde je do 1999. godine živelo više od 500 Srba, sada ih je ostalo oko stotinak.    

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija