Politika

Albanci s juga Srbije najavili da će učestvovati u popisu stanovništva

Komentari

Autor: Bujanovačke, Euronews Srbija

25/07/2022

-

21:28

Albanci s juga Srbije najavili da će učestvovati u popisu stanovništva
Albanci s juga Srbije najavili da će učestvovati u popisu stanovništva - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Albanci u Bujanovcu, Preševu i Medveđi učestvovaće u popisu stanovništva u Srbiji od 1. do 30. oktobra. Oko učešća u popisu složile su sve albanske političke partije, čiji su predstavnici u danas u Bujanovcu potpisali zajedničku deklaraciju o učešću, prenose Bujanovačke.

„Ovakav stav zauzet je nakon  konsultacija sa OEBS-om, koji je ujedno i garancija regularnog i uspešnog procesa popisa“, objavljeno je iz Opštine Bujanovac.

Predsednik opštine Bujanovac i lider Demokratske partije (DP) Nagip Arifi rekao je da je ovaj stav rezultat četiri sastanka održana u sa svim albanskim političkim predstavnicima, kao i stalnih konsultacija sa misijom OEBS-a u Srbiji, što je takođe garancija regularnog i uspešnog procesa.

"Ispunjavanje naših zahteva oko promena uslova popisa, koji su sada očigledno bolji od onih iz 2011. godine, stekli su se uslovi za izlazak na popis",  objavio je Arifi, a prenose Bujanovačke.

On je naveo da je za učešće Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na predstojećem popisu stanovništva dozvolu dala i kosovska vlada i  pozvao građane koji žele da budu popisivači da se prijave do 5. avgusta.

Albanska zajednica u Bujanovcu, Preševu i Medveđi bojkotovala je popis 2011. godine.

Iz tog razloga su eksperti međunarodne zajednice 2015. godine uradili procenu broja stanovnika u tri opštine po kojoj je opština Bujanovac u godini popisa imala 38.300 stanovnika, opština Preševo 29.600 i opština Medveđa 7.442 stanovnika.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

aleksandar

26.07.2022 07:29

Zajedno sa rođacima iz Prištin, koji redovno glasaju u Bujanovce ? A Srbima drug Doživotni zabranio da glasaju na Kosove, kao, neda Kurti, neda Murti...

Srbija