Društvo

Od 22. jula prijava kandidata za popisivače: Uslov da su državljani Srbije i da nisu osuđivani

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

14:31

Od 22. jula prijava kandidata za popisivače: Uslov da su državljani Srbije i da nisu osuđivani
Od 22. jula prijava kandidata za popisivače: Uslov da su državljani Srbije i da nisu osuđivani - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Od petka, 22. jula svi zainteresovani moći će da se prijave kao kandidati za popisivače za popis stanovništva, koji će se u Srbiji realizovati od 1. do 31. oktobra.

Na skupu povodom predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, Mladen Veličković iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rekao je da će prijava za popisivače biti otvorena do 5. avgusta, a da je u planu da se angažuje 15.000 popisivača.

"Uslovi su da kandidat bude punoletan, srpski državljanin, da ima prebivalište ili boravište u Srbiji, da nije osuđivan i da se protiv njega ne vodi krivični postupak", precizirao je Veličković.

Zainteresovani kandidati moći će da se prijave elektronskim putem, preko sajta RZS-a i istakao da će se proveravati istinitost onoga što je napisano u prijavi, kao i dokumentacija koju su podneli.

"Glavni kriterijumi prilikom odabira kandidata biće radni status, stručna sprema i provera poznavanja rada na računaru", kazao je Veličković.

Veličković je naveo i da se popisivanje vrši terenskim metodom, te da će popisivači koristiti laptopove, zbog čega je važno da poznaju rad na računaru i da u mestu prebivališta imaju internet, jer se podaci iz računara šalju na servere Zavoda.

Elektronski upitnici

Pomoćnica direktora RZS-a za statistiku Snežana Lakčević rekla je da će se ove godine na popisu prvi put koristiti elektronski upitnici, umesto papirnih.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Metod popisa je tradicionalni, što znači da popisivači idu od vrata do vrata i metodom intervjua od građana prikupljaju podatke koje unose u elektronske obrasce pomoću laptopova, a ne u papirne obrasce kako je to bilo ranije", kazala je Lakčević.

Dodala je i da u pripremi realizacije popisa učestvuju ministarstva, posebne organizacije, drugi organi, kao i institucije, a Zavod će, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova pripremiti i organizovati popisivanje naših građana koji rade u diplomatsko konzularnim predstavništvima i drugim međunarodnim organizacijama.

Lakčević je navela da je predviđeno da 2.200 instruktora i 15.000 popisivača bude angažovano za rad na terenu tokom popisa. Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni 30. novembra, a konačni rezultata od aprila 2023. do kraja maja 2024. godine.

Kada je reč o troškovima ovogodišnjeg popisa, Lakčević kaže da oni iznose oko pet evra po stanovniku, te da je deo sedstava obezbeđen iz budžeta Srbije, a deo iz budžeta Evropske komisije. Ona je dodala da je ova godina važna za vođenje statistike u Srbiji, ne samo kao popisna, već i kao godina značajnog jubileja, jer se obeležava 160 godina zvanične statistike u Srbiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija