Politika

Čelnici SNS osudili napade na prostorije stranke u Novom Sadu, Gojković: Nedopustivi izlivi mržnje

Komentari

Autor: Tanjug / 021.rs / Euronews Srbija

28/07/2022

-

23:36

Čelnici SNS osudili napade na prostorije stranke u Novom Sadu, Gojković: Nedopustivi izlivi mržnje
Čelnici SNS osudili napade na prostorije stranke u Novom Sadu, Gojković: Nedopustivi izlivi mržnje - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Čelnici Srpske napredne stranke osudili su večeras napad na prostorije ove stranke u Novom Sadu tokom protesta "Buna prostiv mafije", koji su organizovale nekoliko nevladinih organizacija.

Kako je preneo 021.rs gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je užasnut primitivizmom nasilnika koji su, kako kaže, navodne mirne proteste pretvorili u huliganski pohod.

On je, kako navode, rekao da su lažni ekolozi još jednom pokazali svoje pravo lice.

"Potvrdili su da smo sve vreme bili u pravu dok smo upozoravali da oni nemaju nikakve veze sa ekologijom, i da im je Generalni urbanistički plan samo paravan za izazivanje nereda", navodi Vučević.

On je istakao da je večerašnji skup bio nasilan, što, kako kaže, mora da se sankcioniše i dodao da očekuje hitnu reakciju nadležnih državnih organa.

Gojković: Osuđujem vandalizam

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković osudila je skidanje zastave Srbije tokom današnjih demonstracija u Novom Sadu i demoliranje prostorija SNS.

"Najoštrije osuđujem vandalski čin grupe demonstranata u Novom Sadu koja je skidanjem zastave Srbije pokazala da ne poštuje državne simbole naše zemlje, a demoliranjem prostorija Srpske napredne stranke, nedopustive izlive mržnje. Kao Novosađanka zgrožena sam takvim nedoličnim ponašenjem", navela je Gojković.

Srbija je demokratska zemlja u kojoj građani imaju pravo da mirno protestuju, ali niko nema pravo da se nasilno ponaša, izaziva i podstrekava mržnju i nasilje, dodala je.

"Uverena sam da ovakav besprizorni primitivizam i odraz političke nemoći inspiratora ovih incidenata neće obeshrabriti borbu za normalnu i uspešnu Srbiju, niti može umanjiti njene rezultate ni u Novom Sadu ni u čitavoj zemlji. Ovakvi izlivi mržnje od onih koji čitav svoj program baziraju na linču političkih neistomišljenika, ne mogu da pobede rezultate i marljiv rad", zaključila je Gojković.

Vučić: Krivci će odgovarati

O prethodnom protestu u Novom Sadu, oglasio se i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić koji je tokom gostovanja na TV Pink rekao da je privatno obezbeđenje uz minimalnu upotrebu sile pokušalo da zaštiti objekat.

“Imate ispred zgrade privatno obezbeđenje, koje ima sve sertifikate, u skladu sa zakonom i njihova je obaveza da čuvaju objekat i gledaju da uz minimalu silu otklone opasnost, kada neko napadne vašu kuću. I šta su uradili - ništa. To je politički protest”, rekao je Vučić.

On je rekao da su neki koji su otišli na protest iz Beograda do Novog Sada došli brzim vozom "Soko".

"Oni su prilično agresivni, a posebno im je crvena marama kada vide srpsku zastavu, pa su zbog toga napali i prostorije SNS. Za to će odgovarati oni koji su ta nedela počinili", rekao je Vučić.

Dodao je da i da su prošle sedmice pokušali da spreče donošenje GUP-a u Novom Sadu, te da su hteli i miševe da puste u zgradi u kojoj je zasedala novosadska skupština.

"Vi mislite da je to neki fini skup, pa ih je neko napao. Oni uživaju u neredima i vole da se time hvale, ali im čestitam što se sa uživanjem hvale i kako idu vozom Soko", rekao je predsednik.

Podsetimo, danas je u Novom Sadu održan protest na kojem je zahtevano da identifikovanje pripadnika privatnog obezbeđenja koji su asistirali policiji prilikom hapšenja tokom prethodnog protesta zbog protiviljenja donošenju Generalnog urbanističkog plana. 

Tom prilikom, demonstranti su se tokom šetnje zaustavili ispred prostorija SNS i farbom gađali ulaz, razbivši staklo. Prethodno su sklinuli zastave Srbije koje su bile okačene ispred ulaza.

Komentari (0)

Srbija