Politika

Protest u Novom Sadu: Razbijeno staklo na prostorijama SNS, okupljeni traže da se utvrdi ko je hapsio demonstrante

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/07/2022

-

19:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Sadu završen je protest koji je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija.

Građani su nakon okupljanja ispred Policijske uprave u Ulici pavla Papa građani krenuli u šetnju Bulevarom oslobođenja, javila je reporterka Euronews Srbija, a potom Bulevarom Mihajla Pupina da bi na kraju blokirali raskrsnicu kod Pokrajinske vlade.

Tokom šetnje demonstranti su se zaustavili ispred prostorija SNS i farbom gađali ulaz, razbivši staklo. Prethodno su sklinuli zastave Srbije koje su bile okačene ispred ulaza.

   
Organizatori protesta kao glavni zahtev ističu identifikovanje pripadnika privatnog obezbeđenja koji su asistirali policiji prilikom hapšenja tokom prethodnog protesta koji se su se protivili donošenju Generalnog urbanističkog plana. Oni navode da je okupljanje organizovano i zbog toga što policija nije reagovala na njihove zahteve da se navedeni identifikuju.

Skupu prisustvuju i potpredsednici Narodne stranke Borislav Novaković i Miroslav Aleksić, funkcioner Demokratske stranke Srđan Milivojević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović, Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd, Nebojša Zelenović, potpredsednica SSP Marinika Tepić ...

Kako javlja reporterka Euronews Srbija, iako je član Glavnog odbora SNS Vladimir Đukanović pozvao na kontra protest okupljanja, za sada, nema. 

Uoči današnjeg protesta pod nazivom "Buna protiv mafije", ispred stanice policije u Ulici Pavla Papa primećeni su plakati i leci na kojima su bile ispisane parole: „Cigla, štangla, baklja, taj rad – zar se tako čuva Novi Sad“i „Policiju tuče, krv priziva, zastavu kalja – zar ti takav kao predvodnik valja“? 

Uoči protesta koje organizuje nekoliko nevladinih organizacija istaknut je zahtev da Sektor unutrašnje kontrole MUP-a i Tužilaštvo procesuiraju sve koji su, kako se navodi, "kršili zakon tokom protesta protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana 21. jula", a da Zaštitnik građana pokrene postupak kontrole postupanja lica iz privatnog obezbeđenja., kao i da se raspiše referendum o novosadskom GUP.

Euronews
 
Podsetimo, tokom protesta ispred gradske skupštine Novog Sada prilikom usvajanja Generalnog urbanističkog plana 21. jula došlo je do koškanja i guranja između demonstranata i obezbeđenja, a bačena je i dimna bomba. Okupljeni su pokušavali da probiju ogradu, a policija i obezbeđenje su ih sprečavali. Najmanje dva demonstranta su privedena sa lisicama. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija