Politika

Usvojen Generalni urbanistički plan Novog Sada, incidenti na protestima uoči sednice gradskog parlamenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

09:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Gradski parlament Novog Sada usvojio Generalni urbanistički plan sa 63 glasa "za" i četiri glasa "protiv". Nije bilo uzdržanih. Sednici je prethodio protest građana koji se protive GUP-u, a ispred Skupštine je bila postavljena ograda uz jake policijske snage. 

Došlo je do koškanja i guranja između građana koji protestuju i obezbeđenja, a bačena je i dimna bomba. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, građani su pokušavali da probiju ogradu, a policija i obezbeđenje su ih sprečavali.

Najmanje dva demonstranta su privedena sa lisicama, a povodom toga se oglasio i MUP. U saopštenju se navodi da je sprečena grupa demonstranata, "među kojima su se nalazili i politički aktivisti, da nasilno sruše zaštitnu ogradu i upadnu na sednicu Skupštine grada Novog Sada". U saopštenju se navodi da su demonstranti pokušali da naruše javni red i mir, da su gađali pripadnike policije i obezbeđenje skupštine flašama, kamenjem i polivali ih zelenom farbom.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su tokom trajanja demonstracija priveli četrdesetsedmogodišnjeg Novosađanina i dvadesettrogodišnjeg muškarca iz Požege i protiv njih će biti podnete krivične prijave zbog napada na službeno lice", saopštio je MUP.

Euronews/Nataša Krstin

 

Bilo je i povređenih. U Urgentni centar Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine primlјеna su na pregled dva pacijenta. Oba pacijenta su nakon dijagnostike i lekarske pomoći puštena na kućno lečenje. 

Uoči sednice novinarima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je ponovio stav da je GUP važan dokument koji mora da bude usvojen.

"Razvojni GUP je koncipiran i definisan od strane struke, a politika će dati konačnu reč pod okvirom Ustava i zakona. Grad čuvamo. Svašta se pričalo, da će Promenada potonuti, Spens propasti- ništa od toga se nije desilo. Uzeta su u obzir pozitivna demografska kretanja. Ovo je strateški dokument koji treba da da neku marginu kuda Novi Sad treba da se kreće u narednom periodu. Tvrdim da je ovo dobar plan, neću podleći manjoj skupini ljudi", ponovio je Vučević.

S druge strane čule su se drugačije poruke. Akivisti su tražili da se obrate odbornicima, ali im to nije omogućeno. Oni smatraju da GUP nije dobar za razvoj grada i da više pogoduje investitorima na čiju stranu staje vlast.

Vučević je odgovorio da je plan dobar i da neće podleći, kako kaže "histeriji". "Neko danas protestuje, neko napada policiju, neko baca dimne bombe, neko maše transparentima, a neko će da odlučuje u Skupštini grada jer je izabran da to radi", rekao je on.

Euronews/Nataša Krstin

 

GUP izaziva polemike u javnosti

Predlog GUP-a su izradili stručnjaci Javnog preduzeća "Urbanizam", na osnovu 15 studija iz različitih oblasti gradskog života, a izazvao je polemike u javnosti, pre svega po pitanju novog mosta preko Dunava, do Sremske Kamenice, stambenog kompleksa tzv. "Novog Sada na vodi", te površina pod zelenilom u gradu.

Prema rečima gradskih čelnika, četvrti novosadski most preko Dunava uopšte i ne zavisi od novog GUP-a, pošto je u ove dokumente ucrtan još 1951. godine.

Najviše prigovora bilo je na način prilaska novom mostu sa bačke strane što će, kako pojedini tvrde, uništiti zaštićene biljne i životinjske vrste koje žive na tom području, ali i to što se omogućuje da se na mestu Brodogradilišta, umesto nekada predviđenog parka, izgradi stambeno naselje, tzv. "Novi Sad na vodi".

Preporuka za vas

Komentari (1)

Megido

21.07.2022 10:54

To je samo dokaz premudre Solomonove izjave koju je pod Božjim nadahnućem zapisao pre oko 3000 god. Rekao je da čovek vlada nad čovekom da mu nanese štetu i unesreći ga (Propovednik 8:9). Ova situacija u Novom Sadu, ali generalno u Srbiji, Ukrajini i ostatku sveta pokazuje koliko je ovaj kralj bio u pravu.

Srbija