Politika

Pedro Sančez u Beogradu - Svečani doček i sastanak s Vučićem: Španija iskreni prijatelj Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2022

-

17:55

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Španije Pedro Sančez boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Beogradu. Organizovan je svečani doček ispred Palate Srbija, a zatim je usledio razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i razgovori delegacija dve zemlje. Očekuje se da poseta Sančeza bude dodatni impuls produbljivanju saradnje Srbije i Španije.

21.39 Vučić i Sančez na večeri - "Oro" na španskom za Sančeza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je španskog premijera Pedra Sančeza na večeri. Vučić je na svom Instagram profilu objavio snimak sa večere priređene u čast španskog premijera na kome pevačica Jelena Tomašević na španskom jeziku izvodi pesmu "Oro".

21.12 "Podrška Srbiji da postane članica EU, sad je trenutak"

Premijer Španije Pedro Sančez naveo je na svom Tviter nalogu: "Rat je pokrenuo razmišljanje o tome šta je Evropa i ko smo mi Evropljani. Ne možemo zaboraviti Zapadni Balkan. Danas sam preneo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću podršku Španije Srbiji da postane punopravna članica EU. Sad je trenutak".

19.54 Sančez: Bez svake sumnje, uvek treba da se poštuje teritorijalni integritet

Pedro Sančez je na zajedničkoj konferecniji za novinare rekao da je EU otvorila jedno novo poglavlje proširenja za različite zemlje na istoku i za zemlje Zapadnog Balkana. 

"Podržavamo proces pristupanja EU jer ste vi deo Evrope i težite da postanete deo naše zajednice i da zajedno delimo prosperitet i budućnost", poručio je Pedro Sančez. 

On je naveo da su Srbija i Španija odavno prijatelji i da ih vezuju mnoge stvari - potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet. "Mi podržavamo Srbiju kada je reč o Kosovu i uvek ćemo biti za razgovor, ali bez svake sumnje uvek treba da se poštuje teritorijalni integritet", naveo je Sančez. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews/Teodora Vasiljević

 

19.49 Vučić: Španija podržava Srbiju na evropskom putu bez traženja "dlake u jajaetu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je zahvalan Pedru Sančezu i španskoj vladi na konstantnoj podršci na putu evrointegracija Srbije. On je naveo da Španija podržava Srbiju bez traženja “dlake u jajetu” i bez dodatnih uslova.  

"Španija je iskreni prijatelj i podržava evropski put Srbije i na svakom samitu i sastanku smo mogli da a osetimo to u Briselu”, rekao je Vučić na zajendičkoj konfereciji za novinare sa Pedrom Sančezom. Opširnije u posebnom tekstu

19.11 Pogledajte izveštaj reporterke Euronews Srbija

Euronews Srbija

19.00 Sastanak delegacija pa obraćanje medijima

Nakon razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Španije Pedra Sančeza, u 18.50 počeo je plenarni sastanak dve delegacije. Nakon tog sastanka, Vučić i Sančez obratiće se medijima.

18.42 U toku je razgovor Vučića i Sančeza "u četiri oka"

18.32 Stanković za Euronews Srbija: Španija ima principijelan stav o Kosovu, to se neće menjati

Pisac i dugogodišnji dopisnik iz Španije više srpskih medija rekao je da Srbija u Španiji ima pouzdanog prijatelja. On je za Euronews Srbija istakao da će jedna od tema posete biti dijalog Beograda i Prištine.

"Španija polazi iz svoje kuće, jer ima sličan problem sa nekim delovima zemlje koji imaju tendenciju otcepljenja i proglašenja nezavisnosti. Španija ne samo da poštuje principe međunarodnog prava već gleda sopstveni interes. Pretpostavlja da bi i ona mogla da se nađe u sličnoj situaciji", pojasnio je Stanković.

On je dodao da, bez obzira ko je na vlasti, Španija drži principijelan stav i ne priznaje Kosovo.

Euronews TV

"Tu nema naznaka da će se menjati. Ona je jedna od pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, što je kočnica za većinu koja priznaje Kosovo", naveo je on.

Na pitanje kakav će biti stav Madrida o proširenju EU na Zapadni Balkan, Stanković kaže: "Španija će morati da prati stav većine, bez obzira šta bude intimno mislima. Kako se budu dogovorili u vrhu EU Španija će kao lojalan član morati to da isrpati. Postoje zajednički strateški ciljevi koji moraju da se sprovede. Generalno Srbija u Španiji ima pouzdanog prijatelja. Španski stav je onaj koji Srbija treba da poštuje i ceni".  

18.13 Svečani doček za premijera Španije ispred Palate Srbija

Za Pedra Sančeza priređen je svečani doček ispred palate Srbija uz postrojenu Gardu. Premijera Španije dočekao je predsednik Aleksandar Vučič, a intonirane su himne dve zemlje.

18.00 Subotić: Tri ključne teme u fokusu posete

Kako je ranije za Euronews Srbija rekao Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, veoma je značajan dolazak Sančeza i to predstavlja nastavak bilateralne saradnje. On ističe i da postoje tri ključne stvari koje će biti u fokusu ove posete, a to su pitanje Kosova, naoružanje, odnosno nabavka aviona i politika proširenja EU. Opširnije u posebnom tekstu.

17.50 Pedro Sančez sleteo na beogradski aerodrom

Španski premijer Pedro Sančez stigao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji. Njega je na aerodromu dočekao ministar finansija Siniša Mali. Predviđena je ceeremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija, a zatim i razgovori sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Tanjug

Dodatni impuls produbljivanju saradnje Španije i Srbije

U čast visokog gosta iz Španije postavljene su i španske zastavice u Beogradu. Očekuje se da poseta Sančeza bude dodatni impuls produbljivanju ekonomske saradnje dve zemlje.

Bilateralni odnosi Srbije i Španije su prijateljski, bez otvorenih pitanja, a Madrid i Beograd jedan drugom pružaju podršku po pitanjima od vitalnih nacionalnih interesa za obe zemlje.

Španija je jedna od pet zemalja EU koja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, a Srbiji pruža i podršku u procesu evropskih integracija.

Odnosi dve zemlje su intenzivni u oblasti parlamentarne saradnje, u oblasti odbrane i policijske saradnje, a veoma je važno i da se pojačaju ekonomski odnosi, posebno u vreme globalne krize.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Španiju 23. februara ove godine, na poziv kralja Felipea VI, kada je razgovarao i sa premijerom Sančezom.

Komentari (0)

Srbija