Politika

Rakić pozvao zemlje Kvinte da ne nasedaju na "prištinske finte"

Komentari

Autor: Tanjug

01/08/2022

-

17:51

Rakić pozvao zemlje Kvinte da ne nasedaju na "prištinske finte"
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je iza srpskog stanovništva na KiM još jedna neprespavana noć zbog jednostranih odluka Prištine i pozvao EU i zemlje Kvinte da ne nasedaju, kako je rekao, na "prištinske finte" već da nađu rešenje za njihove probleme.

On je na vanrednoj konferenciji sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem zahvalio srpskom narodu koji je noćas bio na barikadama i pokazao odlučnost da ostane na svojim ognjištima i brani svoje porodice.

Takođe, zahvalio je predstavnicima međunarodne zajednice i komadantu KFOR-a koji su sinoć došli na lice mesta i upoznali se sa tim da barikade nisu akcija srpskog naroda, već reakcija ne jednostrane odlike Prištine.

"Podsetili smo ga (komadanta Kfora) da je Rezolucijom 12 44 jedina oružana sila zadužena za bezbednost i mir jedinica KFOR-a. Po stoti put u toku trajanja Briselskog razgovora Priština izvodi jednostrane poteze", rekao je Rakić.

Podsetio je da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče pokazao inicijativu da se narod smiri i da ne dođe do incidenta.

Rakić je objasnio da je srpski narod postavio barikade iz straha za goli zivot i sopstvenu bezbednost.

Zahvalio je i albanskom narodu, poručujući im da ne nasedaju na "medijske spinove koji dolaze iz Prištine", jer reakcija Srba nije uperena protiv njih.

"Juče su i oni osetili šta znači kada je područje nemirno, jer nisu mogli sa svojim porodicama da posete svoje domove", kazao je Rakić.

Poručio je Kurtiju da se srpskom narodu ne obraća na srpskom jeziku jer, kako kaže, naš narod dovoljno jasno razume poruke koje on i Priština šalju bez obzira koji jezik koristi.

Demantovao je navode Kurtija, koji je rekao da razgovara sa srpskim življem na KiM i da oni ne žele zajednicu srpskih opština, ocenjujući takve tvrdnje kao lažne.

"Odluke treba donositi za briselskim stolom"

Rakić je naglasio da je Briselski sto jedino mesta gde treba donositi odluke i rešenja.

"To je mesto gde treba tražiti rešenje, dijalogom se rešavaju problemi, a ne slanjem policije i jedinica Rosu i pravljenjem barikada. Molim vas gospodo iz EU, a posebno iz zemalja Kvinte da ne nasedate na prištinske finte, jer srpski narod Prištini ne veruje", rekao je Rakić.

Dodao je da srpski narod na KiM veruje predsedniku Vučiću i svesni su da je upotrebio svoju političku moć i lične kontakte kako bi zaštitio njihove interese.

Rakić je još jednom zamolio prištinske vlasti da ne donose jednostrane poteze i ne čine sve "kako bi zagorčali život srpskom narodu", već da se ponašaju razumno i izađu na dijalog, kako bi se došlo do zajedničkih rešenja.

Kazao je da je i na sastanku sa predsednikom Vučićem predložio da se dijalog sa Prištinom nastavi, jer ukoliko do toga dođe situacija ne terenu će biti mirnija.

Poručio je da je srpski narod, iako je uplašen i umoran, zbog neprespavane noći i provokacija sa prištinske strane, spreman i odlučan da ostane u svojim domovima.

"Ostaćemo dole i molim međunarodnu zajednicu da svoj autoritet založi i nađe rešenje ne samo za lične karte i tablice, nego za sve druge probleme koji tište sve nas koji živimo dole", rekao je Rakić.

"Slušamo pedsednika Vučića i jedino njemu verujemo. Ali, mi živimo dole i predsednik Vučić se zalaže za mir i nagalšava to milion puta, ali mi ne živimo u Beogradu, već dole i ako neko napadne moje ili nečije dete, branićemo i to je trenutak kada niko ne bi poslušao ni samog sebe", dodao je Rakić.

Predsednik Srpske liste, odgovarajući na pitanje zašto ne izađe iz Kurtijeve vlade, kaže da će dati ostavku, kao i poslanici u Skupštini u Prištini kada narod koji ih je birao na te funkcije, bude to zatražio od njih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija