Politika

Orlić izabran za predsednika Narodne skupštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2022

-

21:30

Orlić izabran za predsednika Narodne skupštine
Orlić izabran za predsednika Narodne skupštine - Copyright Printscreen/ RTS 2, Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Javnim glasanjem poslanika odlučeno je da novi predsednik Narodne skupštine Republike Srbije bude dr Vladimir Orlić, kandidat kog je predložila Srpska napredna stranka.

Od 230 narodnih poslanika koji su pristupili glasanju "za" je glasalo 154 narodnih poslanika, protiv 76, a uzdržanih nije bilo.

Konstitutivna sednica Narodne skupštine Srbije nastavljena je ranije danas izborom rukovodstva parlamenta, a kao najveća stranka, Srpska napredna stranka je predložila dugogodišnjeg poslanika Vladimira Orlića za predsednka Skupštine. Današnju raspravu karakterisala su dobacivanja i polemika van teme, uz razmenu optužbi između opozicije i vlasti.

Nakon što je šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov, obrazložio Orlićevu kandidaturu usledila je burna rasprava na kojoj su iznošeni suprotstavljeni stavovi o njegovom poslaničkom delovanju.

Dok su predstavnici vladajuće većine, najavljujući podršku, isticali njegove sposobnosti, iz redova opozicije najavljeno je da mu neće dati glas jer mu nedostaje kultura dijaloga.

Orlić: Narodnu volju, baš kao i narod, moraće svi da postuju

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, nakon izbora na tu funkciju, poručio je poslanicima da će narodnu volju morati, baš kao i narod, svako da poštuje.

Orlić kaže da se videlo na izborima kakvu politiku narod želi i dodaje da građani očekuju da se nastavi sa politikom koja je od Srbije napravila zemlju koja je slobodna, nezavisna.

"To je politika rezultata, narod hoće rezultate, njih je podržao ove godine, rezultata koji su za ponos jer znače i snažniju ekonomiju, dvostruko veće plate nego u vremenima kada smo počeli sa tom politikom, to je politika rezultata kroz infrastrukturu. Šta god radili staraćemo i uspećemo da, kada smo već pokazali da Srbija može da posle više decenija pobeđuje, nastavi da pobeđuje", poručio je Orlić.

Dodaje i da će nastaviti sa politikom koja je obezbedila da uz ostvarenje velikih planova stvaranje dobre perspektive i naglašava da naša zemlja i građani danas imaju više buidućnosti, slobode i demokratije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Navodi da će biti predsednik svima, ali da će tu politiku da branim ne samo kao neko čija je dužnost da se stara o parlamenti, već kao neko ko zamenjuje vrhovnog komandata u njegovom odsustvu.

Opozicionim poslanicima je poručio da su prethodnih dana tokom konsultacija dobili više nego fer tretman za koji kaže da ne može da se nađe sličan primer da je neko ko okuplja većinu na taj način postupio i postavio kao SNS sada.

"Koliko ste pokazali uvažavanje sa svoje strane i nije bilo tako dobro i tako fer. Koliko budete u stanju da na dobro odgovorite dobrom, budite sigurni promena o kojoj ste govorili danas biće, ne sumnjajte u dobru volju sa druge strane, ali čuvaćemo dostojanstvo ovog doma, politiku koja je za narod najbolja, a koja podrazumeva mir, stabilnost, sigurnost", poručio je predsednik parlamenta.

Čestitao je svim poslanicima na položenoj zakletvi i mandatu i zahvalio je pre svega SNS-u na ukazanom poverenju i časti da ga predloži za predsednika Skupštine.

Takođe, Orlić je zahvalio i poslaničkim klubovima koji su podržali njegov izbor poručujući im da su time dokazali da ozbiljnost i odgovornost nisu samo reč koja dobro zvuči, već prava odlika ljudi koji razumeju važnost posla.

"Treba biti na strani svoje države i onoga što donosi dobro našem narodu. Vi koji niste podržali državnu politiku, koji ste govorili najteže stvari, slušao sam vas juče, danas, želim da znate da pokušajem da na bahat način provokacijom ili zloupotrebom kako ste počeli juče, da ćete promeniti volju naroda", kazao je Orlić dodajući da je ta narodna volja pokazana na slobodnim i demokratskim izborima održanim 3. aprila.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

To da su izbori bili demokratski i slobodni pokazalo je, kako kaže Orlić, i to što su predstavnici svih parlamentarnih stranaka u republičkoj izbornoj komisiji jednoglasno potvrdili konačne rezultate izbora, za šta je čuo, kako dodaje, da se prvi put desilo.

"O političkim strankama nemam nameru da govorim sa ovog mesta, ali o državi imam, i nameru i obavezu. Narodna volja se videla na izborima", zaključio je Orlić.

Ko je Vladimir Orlić?

Vladimir Orlić je potpredsednik SNS i dugogodišnji poslanik naprednjaka u Skupštini. Rođen je 15. aprila 1983. u Beogradu, završio je osnovnu školu "Jovan Popović" u Obrenovcu, a zatim i Matematičku gimnaziju u Beogradu.

Diplomirao je na Elektrotehnickom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, na semu za telekomunikacije, gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i racunarstva.

Profesionalno je bio angažovan u struci na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u različitim naučno-istraživačkim institutima.

U njegovoj biografiji se navodi da je autor više od 80 naučnih i stručnih radova, tehničkih rešenja, učesnik na više projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i u većem broju internih kompanijskih projekata, namenjenih komercijalnom tržištu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

U naučno zvanje naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka - elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije, izabran je 2015. godine, a reizabran 2020.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. godine, gde je obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova, a bio je i predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi SNS 2012, 2014. i 2018. godine, za odbornika u Skupštini opštine Čukarica 2016. godine.

Odbornik u Skupštini grada Beograda bio je od 2016. do 2022. godine.

Za narodnog poslanika sa liste koju je predvodila SNS izabran je 2014, 2016, 2020. i 2022. godine.

Orlić je obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe SNS u parlamentu od 2016. do 2020. godine, te potpredsednika Skupštine od 2020. do 2022. godine.

Za člana Predsedništva SNS izabran je 2017, a za potpredsednika Glavnog odbora SNS prošle. godine.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kao narodni poslanik bio je član više skupštinskih radnih tela, parlamentarnih delegacija i poslaničkih grupa prijateljstava, a bio je predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija.

Orlić je 2010. završio obuku i edukaciju u Klasi za rezervne oficire Vojske Srbije, gde je stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

Govori engleski jezik, oženjen je i otac tri kćerke, živi i radi u Beogradu.

Komentari (1)

Sara

02.08.2022 21:39

Strašno ko je na čelu takve institucije.

Srbija