Politika

Kancelarija za KiM traži istragu o svim nestalima

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

11:15

Kancelarija za KiM traži istragu o svim nestalima
Kancelarija za KiM traži istragu o svim nestalima - Copyright Printscreen YouTube/KOSMETSKE ŽRTVE

veličina teksta

Aa Aa

Otmica rudara Žarka Spasića, na današnji dan 1998. godine, označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji, a za većinu tih zločina do danas niko nije odgovarao, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju Kancelarije podseća se da otmičari nisu pronađeni i privedeni pravdi, kao i da nijedna od međunarodnih organizacija i niko od predstavnika privremenih institucija na Kosovu i Metohiji nije ponudio odgovore o sudbini Spasića i mnogih drugih.

"Nastavićemo da i od Prištine i od međunarodne zajednice zahtevamo da sudbina otetih i nestalih Srba bude rasvetljena, jer imamo zajedničku odgovornost da proces pomirenja na Kosovu i Metohiji temeljimo na istini o zločinima i personalizovanju odgovornosti", ističe Kancelarija.

Kako se navodi, Srbija će nastaviti da se seća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima.

"Zahtevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju. Nastavićemo da tragamo i za otmičarima, koji imaju ime i prezime, i da insistiramo na njihovom kažnjavanju, jer zataškavanje zločina je takođe zločin, a od procesa rasvetljavanje sudbine nestalih lica zavisiće u velikoj meri i proces pomirenja u regionu", ističe se u saopštenju.

Spasić je otet 14. maja 1998. godine. Bio je zatočenik logora Likovac u Drenici, a njegova sudbina posle 23 godine ostaje nepoznata.

Različiti podaci o broju nestalih 

Srpske vlasti i nevladine organizacije u Srbiji imaju različite podatke o broju ljudi koji su ubijeni, oteti i proterani sa Kosova. U evidenciji srpske vlade nalaze se sve osobe za koje se smatra da su "žrtve albanskog terorizma". Tu se ubrajaju vojnici, policija, civili Srbi, Crnogorci, Romi i Albanci i drugi.

Vlada Srbije tvrdi da su u periodu od januara 1998. do novembra 2001. "albanski teroristi" ubili 1.835 i oteli 1.441 osobu. U ove brojke nisu uvrštene žrtve NATO bombardovanja. Vlada Srbije tvrdi da je tokom bombardovanja ubijeno 462 vojnika i 114 pripadnika specijalnih jedinica policije.

Udruženje porodica nestalih i otetih osoba u Srbiji tvrdi da je "tokom sukoba na Kosovu i Metohiji nestalo oko 1.300 Srba".

U jednoj studiji Fonda za humanitarno pravo u Beogradu navodi se da je u periodu od januara 1998. do decembra 1999. godine na Kosovu ubijeno 1.123 srpskih civila, od čega je 786 lica ubijeno nakon ulaska NATO snaga na Kosovo.

Komentari (0)

Srbija