Politika

Brnabić sa Čen Bo o saradnji, ali i Tajvanu: "Srbija podržava politiku jedne Kine"

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2022

-

13:58

Brnabić sa Čen Bo o saradnji, ali i Tajvanu: "Srbija podržava politiku jedne Kine"
Brnabić sa Čen Bo o saradnji, ali i Tajvanu: "Srbija podržava politiku jedne Kine" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo o nastavku razvoja izvanrednih bilateralnih odnosa na političkom, ekonomskom i spoljnotrgovinskom planu. Kako je saopšteno iz Vlade, razgovorale su i o aktuelnoj situaciji na Tajvanu.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u svetu, premijerka Brnabić je sagovornici još jednom prenela da Srbija podržava politiku jedne Kine i da Tajvan smatra sastavnim delom Narodne Republike Kine. Taj stav se neće menjati, podvukla je Brnabić, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je na doslednom stavu Srbije i podršci Kini po tom pitanju.

Ona je navela da Srbija, sa druge strane, i dalje može da računa na kontinuiranu podršku Kine na međunarodnom planu, ali i razvoj i unapređenje saradnje na drugim poljima, poput zelene agende, energetike, biotehnologija i razvoja novih tehnologija.

Poseban akcenat premijerka Brnabić je tokom susreta stavila na rast ekonomske saradnje i podvukla da je obim robne razmene 2021. godine iznosio 5,3 milijarde američkih dolara, uz rast srpskog izvoza za 157,7 odsto, navodi se u saopštenju.

Za samo pet meseci ove godine razmena je bila 2,62 milijarde, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na 2021. Rast je zabeležen i kada je reč o izvozu (više od 76 odsto), kao i uvozu (oko 32 odsto), saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kina je u protekloj godini bila na drugoj poziciji najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Premijerka je istakla da je tokom poslednje decenije izvoz Srbije u Kinu povećan 152 puta, a da se samo u protekle tri godine, od 2019., triplirao.

Od pet najvećih srpskih izvoznika u svet u prošloj godini, čak tri su kompanije u vlasništvu kineskih investitora, koje su ostvarile ukupan izvoz od 1,9 milijardi evra, predočila je premijerka Brnabić.

Posebno zadovoljstvo predsednica Vlade Srbije je izrazila povodom obnavljanja direktne avio linije Beograd - Peking jedne kineske kompanije, ali i planiranih redovnnih linija Er Srbije od kraja oktobra.

 

Komentari (0)

Srbija