Politika

Rakić i gradonačelnici sa severa s komandantom KFOR: Intenzivnija komunikacija zbog nestabilne situacije

Komentari

Autor: Tanjug

11/08/2022

-

18:07

Rakić i gradonačelnici sa severa s komandantom KFOR: Intenzivnija komunikacija zbog nestabilne situacije
Tanjug/Kancelarija za javnu komunikaciju/ Ministarstvo za zajednice i povratak - Copyright Tanjug/Kancelarija za javnu komunikaciju/ Ministarstvo za zajednice i povratak

veličina teksta

Aa Aa

Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostati garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumenata.


Ovo su danas u Severnoj Mitrovici poručili predsednik Srpske liste i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnici opština sa Severa Kosova Milan Radojević, Zoran Todić, Srđan Vulović i Dragiša Milović tokom sastanka sa komandatom KFOR na Kosovu general-majorom Ferencom Kajarijem.

"Mi smo odlučni da kao legitimni predstavnici Srba, radimo na rešenjima kojima bi se prevazišle tenzije, ali za tako nešto nam je potrebna konstruktivnost i suprotne strane, što sada nije primer već se donošenjem jednostranih odluka i insistiranju na sprovođenju istih, situacija dodatno komplikuje, a to nije dobro ni za koga”,poručili au Rakić i gradonačelnici.

Bili su izričiti u zahtevu da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na Sever Kosova bez odobrenja KFOR-a, te istakli da je mandat KFOR-a koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kada je u pitanju doprinos bezbednom okruženju, nešto na čemu se mora konstantno raditi.

”Učinićemo sve da narod na ovim prostorima živi bolje i upravo zato insistiramo na uspostavljanju Zajednice srpskih opština, čiji će mehanizmi doprineti našim namerama i nikako neće biti pretnja svima onima koji misle da njeno formiranje može bilo koga da ugrozi”, rečeno je na današnjem sastanku uz poruku da će komunikacija zbog nestabilnosti bezbednosne situacije, biti intenzivnija u narednom periodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija