Politika

KFOR: Ne obučavamo KBS za policijsku ili vojnu aktivnost

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

20:45

KFOR: Ne obučavamo KBS za policijsku ili vojnu aktivnost
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

KFOR je danas saopštio da nisu tačni medijski navodi da njihovi instruktori učcestvuju u obučavanju pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u policijskoj bazi Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice.

"Kfor u potpunosti negira ove navode. Vojnici Kfora ne obučavaju kosovsku policiju niti pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga za bilo kakvu policijsku ili vojnu aktivnost", navedeno je u odgovoru Kfora na pitanje Tanjuga da li su tačni medijski navodi da se pripadnici KBS uz pomoć instruktora Kfora obučavaju u bazi Belvedere u južnom delu Kosovske Mitrovice.

KFOR dodaje da samo sarađuje sa KBS-om u skladu sa svojim prvobitnim mandatom koji je striktno ograničen na uklanjanje eksplozivinih naprava, humanitarnu pomoć i pomoć u prirodnim nepogodama kao i da ni u tim oblastima u poslednje vreme nije izvođena obuka.

"Kfor poziva sve da izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od zapaljive retorike i širenja dezinformacija", ističe se u odgovoru.

Dodaje se da je KFOR posvećen ispunjavanju svojih zadataka prema Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. godine i da je spreman da interveniše ako bude potrebno da bi se održalo sigurno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve ljude na Kosovu.
 

Komentari (0)

Srbija