Politika

Grenel ponudio Bajdenu da se uključi u pregovore Beograda i Prištine: Ako EU ne uspe, Bela kuća mora da nađe rešenje

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

11:06

Grenel ponudio Bajdenu da se uključi u pregovore Beograda i Prištine: Ako EU ne uspe, Bela kuća mora da nađe rešenje
Ričard Grenel - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ponudio je svoju pomoć američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u iznalaženju prihvatljivog rešenja za dve strane, prenosi "Pavlović tudej".

Grenel je naveo da, ukoliko EU ne može da ponudi rešenje, SAD moraju preuzmu aktivniju ulogu i uključe se i dodao da će, ako ni Bela kuća ne zna način kojim bi se došlo do prihvatljivog rešenja za obe strane, on rado priskočiti u pomoć.

"Ako Evropljani ne mogu da postignu sporazum za rešavanje trenutnih tenzija na Balkanu, onda će Bela kuća morati da siđe sa margine i da pronađe obostrano prihvaćeno rešenje. Ako Džo Bajden ne zna kako to da uradi, rado ću uskočiti i pomoći mu", izjavio je Grenel u razgovoru za "Pavlović tudej".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučih imao je juče u Beogradu razgovore o Kosovu i Metohiji sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji su završeni 15 minuta posle ponoći. Sastanku su prisustvovali i ambasadori SAD i EU u Srbiji Kristofer Hil i Emanuel Žiofre.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da se nada da neće biti značajnijih promena za ljude na severu Kosova i Metohije od 1. septembra, za kada je kosovski premijer Aljbin Kurti najavio primenu pravila o registarskim tablicama i ličnim kartama.

On je pozvao obe strane da se uzdrže od nasilja. "Želimo da se obe strane obavežu da neće biti nasilja", poručio je Eskobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD u Beogradu.

Ukazao je da su razgovori bili teški, ali da je "video volju da se nađe rešenje, volju da se izgradi poverenje u proces". Poručio je građanima Srbije da su SAD čule njihovu zabrinutost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija